Axionov: clona lui Ianukovici

Serghei Axionov
Serghei Axionov

            Pe  15 aprilie 2014 Serghei Axionov a fost numit  de Putin  Guvernator al  Crimeii. Cine este de fapt Serghei Axionov? Este fiul ofițerului militar Valeri Axionov, unul dintre fondatorii Societății Ruse din Bălți, structură care a colaborat și colaborează intens cu misiunea diplomatică rusă la Chișinău. În toamna anului 1997, numele lui Valeri Axionov apare în contextul „Dosarului Savin” – când a fost asasinat un ziarist  (Vladimir Savin) care a scris mai multe articole despre schemele de spălare a banilor de la piețele din oraș. Cel vizat era nimeni altul decît  viceprimarul de atunci, Axionov –senior. Savin afirma că, numai de la o singură piață, circa 260 mii de lei ocoleau haznaua orașului, ajungând în buzunarele structurilor mafiote sau ale  reprezentanților administrației locale.

      Născut in 1972 la Bălți, al 2-lea oraș al Republicii Moldova, absolvă cu brio școala generală, obținînd medalia de argint pentru note “bune” și “foarte bune”.În 1993 absolvă  Academia Politică Militară din Simferopol capitala Crimeii, adică școala de politruci. Dat fiind faptul că erau anii capitalismului sălbatic postsovietic și că nu-l interesa serviciul în armata ucraineană (firesc pentru un velicorus), Axionov pășește pe calea criminalității avînd ca acoperire legală diverse funcții de conducere în diverse firme. În anii 1993 – 2001 este în același timp si director-adjunct de firmă si membru activ al temutei grupări criminale “SALEM” (denumirea provine de la o marcă de țigări preferate de interlopii ruși) cu influență  mare în toata Ucraina, trecînd în prealabil botezul pe la o alta grupare mai “subțire”   “GREKI”(adică Grecii), unde  este cunoscut ca “GOBLIN” sau “AXION”. Anume la “SALEM” iese în evidență. În primul rînd datorita implicării lui în înlăturarea fizică a foștilor camarazi de la  “GREKI”, fapt nedovedit de anchetatori, dar demonstrat tangențial de atentatul asupra lui Axionov, atentat executat la comanda liderului “grecilor”  Savopulo, din care  Serghei scapă doar rănit.

    Următoare faptă răsunătoare a lui Axionov –  implicarea în omorul șefului Direcției Republicane a Rețelelor de Termoficare și a contabilului-șef de la Fabrica de alcool din or. Ladijino – are loc in anul 1997. Însă iarăși insuficiența de probe si sistemul corupt îl mențin pe Axionov în libertate. Prieten la cataramă cu Președintele Uniunii oamenilor de afaceri din Crimeea Serghei Voroncov, alias “VORONOC”, șeful de facto al “SALEM”-ului, Axionov urcă pe scara ierarhică a interlopilor. El trece de la postura de executant la cea de comerciant coordonînd  vânzarea-cumpărarea  armelor de foc și plasarea acestora în locuri sigure în așteptarea unor vremuri mai bune, care după cum știm au și venit în martie 2014.

     Nu există dovezi privitor la implicarea lui Axionov în omorul prietenului și partenerului său de afaceri Agheev,dar un lucru este cert: partea de afaceri a acestuia și-a atribuit-o în totalitate Axionov, oricît de mult  s-a rugat de el văduva lui Agheev să îi  lase și ei  cîte ceva .În consecință  astăzi  Axionov deține 16 firme si companii cu profil imobiliar,auto,mass-media,agrar și alimentație publică.

Viktor Ianukovici
Viktor Ianukovici

Ultima țeapă a avut loc recent, cu 2 ani în urmă, cînd nu a mai returnat împrumutul de cîteva milioane de $ luat pentru a-și finanța campania electorală.

 La începutul anilor 2000  statul ucrainean începe lupta pentru decriminalizarea societății  și a afacerilor. Gruparea “SALEM” este luata în vizor și încetul cu încetul își pierde din influență, membrii acesteia descurcîndu-se fiecare cum au putut: unii au intrat în pușcărie, alții precum Axionov în politică.

         Și uite așa – din hoț și criminal în guvernator al Crimeii.

      A fost Ianukovici în  Ucraina. Acum e rîndul lui  Axionov în Crimeea. Urmează oare  Sevciuc în Tansnistria?

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu