Cine are școală are parte. Cotă parte

școala means money
școala means money

Viceprimarul Necula, care joacă pe post de primar înaintaș în locul venerabilului Bacinschi, trecut pe banca de rezerve a deciziei locale, a cerut suplimentarea sumelor pentru reabilitarea Scolii nr. 8 cu un plus de încă 4 miliarde de lei vechi, pe motiv că ar fi apărut probleme la pereți (fisuri în tencuială) care necesită lucrări suplimentare. El spune ca în momentul în care a fost făcută expertiza tehnică, în 2009, aceste probleme nu existau și că au apărut de curând, din cauza activității seismice. Motivația e o glumă nesărată și ascunde faptul că pentru școala în cauză au fost comandate și plătite din bani publici nu mai puțin de 3 studii de fezabilitate. Numai ultimul a costat peste 10.000 de Euro, bani aruncați pe apa Sâmbetei, după cât se vede. Cât despre cutremure ca să afecteze structura de rezistență a pereților în ultima perioadă doar în închipuirea lor se vor fi petrecut.
Mai curând ar fi vorba de o neglijență din partea proiectantului Global Proiect și a celui care a făcut expertiza. Este de notorietate practica proiectanților “agreați” din Focșani de a face expertizele tehnice din birou, fără a se deplasa în teren. Pentru a plăti cât mai puțin, aceste firme apelează la experții calificați doar pentru a ștampila și semna expertizele în orb. Firma Global Proiect face parte din clientele actualului ministru al Transporturilor, Iulian Matache care o ajută să obțină contracte din bani publici la Primării și Consiliul Județean. Un arhitect al acestei firme s-a preocupat cu multă atenție și de arhitectura casei lui Matache în 2008, cam în aceiași perioadă în care se pare că, întâmplător, a obținut și un contract de la Consiliul Județean. Rezultatul? Banii focșănenilor sunt tocați fără milă și acoperă blaturile și mânărelile administrației PSD. De la o contribuție locală de 2% de la bugetul local, restul fiind bani europeni, s-a ajuns „prin neglijență programată” la o cotă de 10 ori mai mare, adică 20%. Aici sunt banii dumneavoastră. Probabil o ședință de urgență a Consiliului Local va consfinți prin votul unanim acestă stare de lucruri. Doar nu sunt banii lor, nu-i așa?
Ceea ce se întâmplă la Școala 8 seamană foarte bine cu situația de la Scoala nr. 9, unde firma Hidro Salt B 92 din București a câștigat contractul cu o ofertă cu 50% mai mică decât valoarea estimată și apoi, în buna noastră tradiție, a cerut suplimentări de fonduri invocând motive dintre cele mai hilare – faptul că nu au fost prevăzute lucrările de zugraveală sau că geamurile nu au fost proiectate cu sisteme de închidere. Din cauza faptului că nu s-au mai înțeles cu primarul Bacinschi privitor la plățile adiționale exorbitante ce să umfle grosier contractul inițial, firma bucureșteană a pus la cale a acțiune revanșardă în contra primăriei focșănene. A câștigat licitația pentru reabilitarea casei Pruncu, cunoscută ca și Corpul B al Liceului Alexandru Ioan Cuza, după care, practic, a blocat lucrările care trebuiau terminate la sfârșitul acestul an. Se va pierde astfel foarte probabil finanțarea europeană de aproximativ 75o ooo lei. Țepele au și ele costul lor.
Se știe că banii europeni, spre deosebire de cei de la bugetul public, sunt mai greu de furat pentru că felul în care sunt cheltuiți este verificat cu mult mai multă rigurozitate iar șansele de a ajunge la pușcărie sunt mult mai mari. De aceea Primăria preferă să facă economie la fondurile europene si să platească lucrările de la bugetul local. Constatăm că există deja un tipar după care se actionează, așa cum a fost la Școala nr. 9, acum se întâmplă la Școala nr. 8 si, cu siguranță se va întâmpla la PIDU, în Sud sau, de ce nu, și la Scoala nr. 3. Toate sunt niște Piața Unirii ca și model de lucru… Kitsch, buleală, mântuială, văruială,

cîrpeală, adică exact ceea ce făcut faima școlii PSD-ului local…

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

1 Comment. Leave new

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu