Cadoul de Crăciun al Orchestrei Unirea

Sala Ateneul Popular “Mr.Gh.Pastia” a fost arhiplină luni seara la tradiționalul concert de Crăciun al Orchestrei de cameră “Unirea” Focsani care a oferit melomanilor vrânceni cel de-al 12-lea concert al acestui an sub bagheta îndrăgitului dirijor Vincent Grüger având ca invitați de marcă pe soprana Irina Iordăchescu și tenorul Mario Vasiliu. A fost o seară cu muzică antrenantă și vioaie, cu aplauze binemeritate și bună dispoziție. Colinde, valsuri, polci, arii celebre din opere, toate au făcut deliciul publicului timp de mai mult de două ore. S-au interpretat compoziții semnate de Johann Strauss, Franz Lehar, Leroy Anderson, Franz Shubert sau Giuseppe Verdi, lucrări potrivite spiritului sărbătorilor care se apropie. Încântați, spectatorii au întrebat când va fi următorul concert, știute fiind încercările municipalității de reorganizare a instituțiilor culturale afiliate Primăriei municipiului Focșani, care pun sub semnul întrebării viitorul orchestrei. Directorul Ateneului Pastia, Valentin Gheorghiță, care este și managerul orchestrei, a anunțat că următorul concert va fi dedicat Unirii Principatelor, orchestra focșăneană fiind singura din țară care poartă numele actului Unirii. Așadar, urmărorul concert va avea loc pe data de 23 ianuarie 2018. Atât conducerea orchestrei cât și instrumentiștii și dirijorul Vincent Grüger au urat spectatorilor sărbători cu bine și le-au cerut să rămână alături de acest proiect inimos al orașului repornit în aprilie 2009.

Dirijorul Vincent Grüger, alături de Cristian Balaș, concert maestru

Invităm publicul din Focșani să rămână alături de Orchestra Unirea și anul viitor, să fie la fel de călduros, fidel, sensibil, concentrat și deschis la piese mai puțin abordate, dar de o mare valoare muzicală. Le dorim vrâncenilor, conducătorilor și aleșilor Focșaniului, sărbători cu bine, mai multă înțelegere reciprocă, mai multă deschidere spre binele cultural al orașului și al cetățenilor. Să fie pace, înțelepciune, bucurie și belșug în casele oamenilor!”, a transmis Vincent Gruger, conducătorul muzical al OrchestreiUnirea.

Să fie concert pe 24 ianuarie 2018!

Și soprana Irina Iordăchescu a urat publicului sărbători binecuvântate spunând despre cei prezenți în sală că sunt “un public cald și sensibil”. Ea a făcut un gest minunat, înegistrând după concert un mesaj video cu urări de bine pentru vrâncenii cu inimi brave care își petrec sărbătorile departe de casă, în teatrul de operațiuni din Afganistan. Interesant este că tatăl cunoscutei soprane, baritonul Dan Iordăchescu, a cântat alături de Filarmonica de stat Unirea Focșani, așa cum se numea în acei ani de început, după cum a dezvăluit Valentin Gheorghiță, directorul Ateneului Pastia. Ținând cont că anul viitor se marchează Centenarul Zilei Naționale a Românei, o sărbătoare despre a cărei semnificație nici nu mai trebuie să amintim, poate că ar trebui ca repertoriul orchestrei să fie adaptat acestei mari sărbători, pregătit din timp, cu mult mai multă atenție și temeinicie. O altă sugestie a publicului ar fi ca acest concert-eveniment să aibă loc chiar pe data de 24 Ianuarie 2018, renunțându-se astfel la soluții de provizorat. (Silvia Vrînceanu Nichita)

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , , ,

Articole similare

Menu