
Pe strada Miorița, la numărul 10, a dăinuit, vreme de aproape 200 de ani, pe o temelie formată din lespezi mari de piatra, după modelul bisericior vechi, una dintre casele istorice ale orașului Focșani. În onoarea proprietarilor, una dintre cele mai importante familii ale Focșanului de odinioară, strada a primit numele Voinov.
“Mă cutremur când aud că această casă a fost demolată. Refuz să cred așa ceva. Nici Ceaușescu nu a îndrăznit așa ceva …” Bărbatul cu care vorbesc este profesor universitar de matematică și face parte dintr-o familie ilustră de focșăneni. A izbucnit în lacrmi când a auzit că timpurile au fost nemiloase cu moștenirea familiei. “Am salvat casa cu greu de la demolare. Era Stoica primar și nu s-a atins nimeni de ea. Mă năpădesc toate amintirile”, continuă profesorul. Bărbatul nu își poate stăpâni lacrimile. A fost profesor universitar de matematică, la fel ca și tatăl său, și iubește Focșaniul. Este unul dintre urmașii familiei Voinov despre care focșănenii generației de azi nu mai știu mare lucru.
Cine a fost Nicolae Voinov?
Nicolae Voinov (1834 -1899) a fost una dintre figurile emblematice ale Focșaniului din jumătatea secolului XIX. A activat ca avocat, fiind deschizător de drumuri în Baroul vrâncean, dar și magistrat și om politic. Adolescent fiind a luat parte la mișcarea pașoptistă, Revoluția de la 1848. Devenit unionist de frunte al orașului, Nicolae Voinov a fost arestat de prefectul Județului Putna de-atunci, Iordache Pruncu, pentru că găzduia reuniuni secrete ale Comitetului Unionist din Focșani. După Unirea Principatelor a fost secretar al Comisiei Centrale de la Focșani. A fost ales deputat de Putna, ocupând această poziție timp de mai multe mandate. A ocupat postul de ministru al Justiției în Guvernul I. C. Brătianu (1883 – 1885). Fiul său Dimitrie Voinov, Mitriță, cum era alintat, a fost un reputat om de știință, lider al mișcării socialiste românești, profesor universitar și academician. Nume de prestigiu care onorează orașul Focșani. Într-o totală indiferență acum circa trei ani casa acestei familii a fost demolată pentru a face loc unui bloc. Cei care au cumpărat acea bucată de pământ probabil că nici nu aveau habar câtă istorie se petrecuse între zidurile obosite de timp. Vecinii își amintesc că era o casă solidă, care avea grinzi groase, de genul celor folosite pe calea ferată. Ceea ce e și mai trist este că nici măcar o fotografie a acestei frumoase case nu mai găsim. Ne-a rămas însă o descriere a acestei case: << Nicu și Eliza Voinov aveau în Focșani o casă mare, boierească, așezată în mijlocul unui frumos parc în care înfloreau vara toate soiurile de plante indigene sau aclimatizate. De la poarta cu grilaj de fier, ornate cu două capete de lei, drumul pavat ducea la peron, unde trăsurile deșertau în fiecare seară mulțime de oameni. Casa familiei Voinov era mai tot timpul deschisă prietenilor și partizanilor politici și de aceea este ușor de înțeles că cei doi soți găseau destul de puțin timp ca să se ocupe de “Mitriță”. >>
Spălarea creierelor și ștergerea memoriei istorice și a identității locale se pare că a reușit pe deplin. Asta dacă nu cumva există vreun pasionat care să fi fotografiat această frumoasă casă. Cei de la Google Street View au fotografiat zona înainte ca aici să înceapă construcția unui bloc. Din păcate, vegetația bogată ascunde casa Voinov dar amplasamentul se poate vedea bine AICI:
Într-un demers de restituire a unei pagini importante din istoria locală, Vrancea Altfel încearcă să găsească fotografii de epocă și documente pentru a reașeaza familia Voinov la locul meritat.
Dacă aveți fotografii cu casa Voinov sau documente despre familie vă rugăm să ne scrieți pe adresa vrancea.altfel@gmail.com.
Vă mulțumim!
(Silvia Vrînceanu Nichita)
Fotografia din acest articol ne-a fost oferită de colecționarul Sorin Tudose căruia îi mulțumim.