Portretul unui primar din Focșaniul de odinioară

Neculai Pruncu. Primar. Om politic. Poet.

A fost o vreme în care favoriții erau la mare modă în highlife-ul  focșănean. Fost consilier local, primar al Focșaniului, deputat de Putna și poet în vogă la vremea lui, pe care îl remarcă și criticul literar Nicolae Iorga, personajul nostru a jucat un rol important în politica și administrația comunală. Băiat al starostelui Iordache Pruncu, din căsătoria cu Catinca Bontaș, Neculai Pruncu (1844- 1888) a fost cel care a rezolvat, cel puțin în parte, problema alimentării cu apă potabilă a Focșaniului, la sfârșitul secolului XIX. A publicat două volume de poezii, unul dintre ele intitulat “Suspinele primăverii“, care nu se mai păstrează, din păcate, în nicio bibliotecă publică din Vrancea. A fost un romantic, un suflet sensibil, iubitor de frumos. A murit la 44 de ani, fără să acumuleze avere. Dimitrie Caian, de asemenea primar în orașul Focșani, care l-a cunoscut personal, ne spune că nu se ocupase cu publicistica sau jurnalismul de partid, nu știa să scrie ode la comandă sau să execute monografii rizibile și ilizibile pe bandă rulantă. Omul era, chiar un poet!

Iată câteva versuri patriotice care ne arată un patriot sincer în simțăminte:
La hotare! Oltul strigă, / Și la glasu-i vitejesc/ Putna fierbe și mugește, / Munții Vrancei clocotesc. Doina tace, ca prin farmec/ lanțul horei s-a desprins/ Și străvechea bărbăție/ În tot pieptul s-a aprins.
Fotografia este una dintre foarte puținele care se păstrează și a fost descoperită în cadrul cercetărilor dedicate elitelor unioniste din #FocșaniLa Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Vrancea am descoperit și “actul de morte”, respectiv înregistrarea decesului lui Neculai Pruncu.
Mai multe portrete unice ale unor focșăneni și putneni din trecut, domni și domnițe, vă vom oferi într-un volum special dedicat patrimoniului cultural focșănean, lucrare pe care o avem în lucru.
Detalii pe parcurs. #PovestimFocșaniul #ÎmpreunăSalvămPatrimoniul
Silvia Vrînceanu și Dan Nichita 
“Act de morte” Neculai Pruncu
S-ar putea iți placă și:
Tags: , , , , , ,

Articole similare

Menu