Două fotografii și o poveste recuperată din praful istoriei

Elena C. Al. Dudescu

Constantin Al. Dudescu (27.07.1853 -1894 București) ofițer căsătorit la Brăila în  08.12.1883 cu Elena C. Zamfirescu (fostă Dumitru N. Filotti). Unitatea militară a ofițerului e la Focșani. Elena e vrânceancă din Dumbrăveni. S-a născut la Dragosloveni în 1858 și a murit  în București 20.06.1925.

Tatăl lui Constantin, Alexandru, este nepotul marelui logofăt Constantin Dudescu, cel care l-ar fi întâlnit în 1812 pe Napoleon și l-ar fi plimbat pe acesta cu sania. Doar că nu pe zăpadă ci pe zahăr pentru a câștiga astfel un pariu. Isoria e amuzantă, dar în realitate e vorba de un boier patriot și primele încercări de apropiere a țării noastre de Occident.

C. Al. Dudescu

Tatăl Elenei este boierul din Dragosloveni (pitar), Constantin Zamfirescu (1819- 4 oct 1883) un pașoptist veritabil. Este fiul lui Zanfir bogasierul din Focșanii Moldovei. Când se întocmește lista cu cei bănuiți ca participanți la Revoluția de la 1848 în vederea represiunii, în dreptul său este trecut “neînsurat, fără stare, arendaș al moșiei Maluri a serdarului Costache Robescu; în timpul Revoluției a fost sub- ocârmuitor al plasei Marginea de Sus. A fugit la Brăila.” A fost consilier local și primar al orașului vecin, Râmnicul- Sărat, între 1865 și 1866. Un unionist recunoscut în zonă, a avut nu mai puțin de 6 copii. Unul dintre ei a fost de asemeni primar în Râmnicu-Sărat. La partajul din 4 sept 1889 descoperim o avere uriașă: o casă în Brăila cu cârciumă și magazie-depozit, două prăvălii în Focșani situate pe Ulița Mare, un han în Focșani la intrare în bariera București, vie în Dragosloveni și Terchești, pădure la Boghești, Urecheasca, Lăstăriș ori la Măgura, moșia Fâlfaia.

Fotografii publicate în premieră ca urmare a parteneriatului cultural încheiat între Muzeul Municipiului București și Asociația „Eu, tu și ei” Focșani, în cadrul proiectului #PovestimFocșaniul. Colecția de fotografii a Muzeului Municipiului București cuprinde 63.500 de obiecte, dintre care aproximativ 46.500 sunt fotografii, în jur de 6.000 cărţi poştale şi circa 11.000 sunt clişee pe sticlă şi celuloid. Fotografiile ilustrează atât imagini din Bucureştiul secolelor XIX şi XX, cât şi portrete ale personalităţilor vremii, fotografii de familie, interioare ale unor case şi magazine, instantanee din pieţe şi târguri, mărturii ale unor evenimente istorice importante etc. Colecţia cuprinde și fotografii valoroase realizate de artişti care au lucrat în Focșani. 

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu