Pianistul Viniciu Moroianu ne invită astă-seară la concert

Orchestra de Camera UNIREA ne invită astăzi, de la ora 19.00, la un nou concert de muzică clasică, eveniment de mare calitate culturală, care programează trei piese muzicale în primă audiție la Focșani.

Invitatul evenimentului muzical este pianistul concertist Viniciu Moroianu care, în prima parte, va interpreta două lucrări: Concertul pentru pian în fa minor BWV 1056 de Johann Sebastian Bach – o lucrare de referinţă pentru repertoriul pianistic al lui Dinu Lipatti, dar şi o lucrare proprie a compozitorului român omagiat, Concertino în stil clasic pentru pian, op.3.

Reputatul pianist român, maestrul Viniciu Moroianu, ne-a făcut onoarea de a ne prezenta în avanpremieră câteva gînduri legate de repertoriul spectacolului de azi. “Concertul de Bach, pe cât de inspirat pe atât de puțin prezent pe afișe, se remarcă  mai ales, prin meditația cantilenei din partea lentă, acompaniată discret de ansamblul de coarde în “pizzicato”.
Programarea Concertino-ului de Lipatti constituie un meritoriu act de cultură. Autorul, născut în urmă cu o sută de ani, reprezintă un veritabil brand cultural al României. Pianist de geniu, Lipatti se găsește azi în topul mondial al vânzărilor de discuri. A lăsat în urmă și compoziții valoroase, între care acest Concertino, scris la 19 ani, publicat la Viena și înregistrat la Berlin (este pe You Tube). Este o bijuterie prezentă foarte rar în stagiuni (în Anul Lipatti – doar la București, până acum).Cele patru părți pornesc de la Bach, trecând prin Haydn direct spre secolul XX (Prokofiev, Stravinski, jazz), într-o sinteză stilistică ce respiră inventivitate și autenticitate.”

  • A doua parte este dedicată unui mare simfonist francez
Maestrul Viniciu Moroianu in timpul unui concert la Ateneul Roman
Maestrul Viniciu Moroianu in timpul unui concert la Ateneul Roman

În partea a doua, Orchestra  UNIREA va interpreta Simfonia nr.1 în sol minor a compozitorului francez Étienne Nicolas Méhul – primul compozitor romantic francez.

Etienne Nicolas Mehul este considerat cel mai mare simfonist francez pînă la apariția lui Hector Berlioz, dar și un important și prolific compozitor de operă.  Deși lucrările lui sunt mai rar jucate astăzi, influența lui Mehul asupra lui Beethoven, Berlioz, Mendelssohn și Weber a fost una profundă. Simfonia 1 a fost compusă  în 1808, an în care și Beethoven a compus celebra Simfonia a 5-a, cea a destinului. Cele două simfonii au fost de altfel publicate în anul următor,  comparate și analizate minuțios în epocă, scoțându-se în evidență forța dramatică și novativă a amândurora, tensiunea și vitalitatea.

Ce ne spune dl Gruger despre simfonie și despre autorul ei?

“Compozitor eminent din timpul revoluției franceze, profesor la Conservatorul din Paris. A compus, printre altele, peste 36 de opere, 5 simfonii și multe imne revoluționare. Contemporan cu Beethoven. Muzica lui respira deseori un intens aer extras din frământările și emoțiile puternice ale revoluției franceze.
Simfonia nr. 1 din 1808 a fost compusă în același an ca simfonia nr. 5 de Beethoven. La acea vreme, doar simfoniile 1 si 2 erau cunoscute în Franța. Mendelssohn Bartholdy a dirijat prima simfonia lui Méhul la Leipzig. Beethoven sau Schubert erau foarte interesați de lucrările lui.
Prima si a patra parte: Ritm trepidant, agitat, aproape că nu lasă “insule” de respiro, de repaus, mai ales la finale. Deloc echilibrat, omogen. Aproape anti-clasic, obsedat.
Partea doua: Începe “drăguț”,  inocent, se dezvoltă spre “furioso”, se termină “drăguț”. Dar este un altfel de “drăguț”, unul cu istorie.
Partea treia: Un menuet,  un dans în stilul de curte de la “Ancien Régime”? Nu, un scherzo “cu dinți”.”

O seară ce se anunță promițătoare și generoasă cu publicul focșănean. Iată că  Orchestra Unirea, reînființată de Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, merge mai departe cu speranța că autoritățile publice locale vor înțelege într-un sfârșit că acest proiect cultural trebuie sprijinit nu doar declarativ, pentru ca orașul să beneficieze cu adevărat de o minimă viață culturală autentică. Orchestra Unirea poate deveni un reper al calității, al distincției dar și un brand al civilității noastre. Ca de obicei totul se va desfășura sub atenta coordonare și îndrumare a cunoscutului dirijor, prieten al locurilor noastre și partener, domnul Vincent Grűger.

viniciu moroianu concert (3)

 


Maestrul Moroianu i-a oferit recent un interviu jurnalistei Silvia Vrinceanu care poate fi citit aici:

Video!!! “Noi, artiştii, suntem trataţi ca un fel de a şaptea roată la căruţă în cetate”


 

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu