“Am avut prilejul în mai multe rânduri să vorbim de înfrumusețarea ce s-a dat orașului Focșani în acești câțiva ani din urmă. Și am vorbit atunci de lucrări și clădiri oficiale.
Cum un oraș nu se înfrumusețează numai cu atâta, cum inițiativa privată concură mai mult la aceasta, să facem atunci o plimbare prin târg și să vedem că clădiri frumoase în adevăr s-au făcut, clădiri care dau orașului un aspect curat și modern.
Avem să vedem venind înspre club mai întâi casa d-lui I. Langa pe atât de cochetă pe cât de proporționată. Fără ca să laud pe D. Giovanni Candoni, arhitectul care a făcut această casă, care a făcut și face atâtea case și care dovedește un gust și o pricepere mai presus de orice laudă, trebuie să recunosc că locuința d-lui I. Langa e cea mai frumoasă din oraș. Și ceea ce o face frumoasă e amestecul diferitelor stiluri totul pus cu multă delicateță de gust, ceva care frapează ochiul de la prima vedere și care i se oferă din orice punct l-ar privi el.
Alături e tot casa d-lui C. Langa, lucrată tot de d-nul Giovanni Candoni Zanetto, și felul în care e construită scoate iarăși în puternică evidență distinsele calități ale arhitectului care e un adevărat artist și care nu-i decât foarte meritată numeroasa clientelă ce o are.
Apucând o altă direcție, mergând prin strada Gregoriană, dăm iar de o clădire nouă și frumoasă: e casa d-lui Mihai Pruncu, făcută tot de arhitectul Giovanni Candoni.
Cu asemenea clădiri în care totul rivalizează, proporțiunile, soliditatea, finețea gustului, desvelirea însușirilor artistice, un oraș se poate zice că în adevăr se înfrumusețează.
Și e o fericire că focșănenii au în mijlocul lor un arhitect atât de merituos ca dl. Giovanni Candoni Zanetto.
Constantin Stamatin- Nazone, 1894, Focșani, articol pe care și l-a intitulat “Cum se înfrumusețează un oraș”
Acesta este un articol publicat într-un ziar de epocă din Focșani care ne arată modul în care oamenii cu stare înfrumusețau urbea, ridicând case frumoase pentru care contractau arhitecți străini. Unele dintre aceste case elegante au supraviețuit până astăzi și se află într-o stare fragilă, însă cele mai multe au fost demolate în timpul regimului comunist. Poate ar trebui să ne lăsăm inspirați de asemenea mărturii ale trecutului și să ne gândim mai mult la modul în care casele pe care le ridicăm astăzi se încadrează în peisajul urban construit.
Observație – Strada Gregoriană este Strada Timiș de astăzi și a fost inima așezării- ”coloniei” – armenești. De aici marile familii armene s-au extins și au construit frumoasele imobile de pe Strada ori Bulevardul Gării, azi B- dul Republicii.
O altă construcție legată de numele lui Candoni Zanetto este frumoasa clădire în care a funcționat la începutul secolului trecut Banca Economia, cunoscută de cei în vârstă ca Școala de Muzică, situată pe strada Mare a Unirii. Arhitectul care a proiectat-o a fost austriacul Franz Billek, iar cel care a construit-o efectiv a fost Zanetto. Și casa I. Langa și Banca Economia, două clădiri superbe, noi, în putere și solide, au fost șterse de pe fața pământului de… îi putem numi oameni?
In zilele noastre mai este in picioare, desi e un adevărat microbazar auto, casa C. Langa, în continuarea BCR. Apropo, are cineva vreo ideea unde ar fi fost sau cum ar fi arătat casa negustorului armean Mihai Pruncu? (Dan Nichita)