a
La 90 de ani de la moartea marelui donator Maior Gh. Pastia s-a ivit prilejul, grație Direcției pentru Cultură Vrancea, ca mormântul acestuia să devina monument istoric, ceea ce este un lucru excelent. Pe lângă acest fapt de maximă importanță să încercăm să mai aflăm câteva aspecte despre înmormântarea celui mai generos focșănean din toate timpurile, conform conținutului hârtiilor întocmite de oficialități în anul morții acestuia. Încă de la începutul lui 1929 o boală necruțătoare a pus stăpânire pe trupul bătrânului Maior Gh. Pastia. După câteva luni de suferință, marele nostru focșănean a închis ochii pentru totdeauna la vârsta de 82 de ani, pe data de 15 octombrie 1929. Orășenii l-au regretat, unii mai mult, alții mai puțin, dar toată lumea s-a pregătit să-l conducă cu toată cinstea pe ultimul drum și să i ofere toate onorurile cuvenite unei astfel de personalități. S-a cerut la Garnizoana Focșani un afet de tun. Au fost chemate somități din mai toată țara, rectorul universitar Nicolae Iorga fiind una dintre ele.
Anunțul morții a fost publicat în prestigioasele ziare centrale: Adeverul și Universul. Toate prăvăliile care se aflau pe traseul urmat de cortegiul funerar au fost închise. Pentru cheltuielile înmormântării Primăria Focșani a plătit puțin peste 100 000 de lei dupa cum urmează: pentru îmbălsamare -900 de lei, pentru un sicriu nichelat 8500 de lei, pentru colac și colivă 3300 de lei, pentru 13 preoți, dintre care 2 gregorieni, 20 de cântăreți bisericești, 16 paracliseri- peste 6000 de lei, pentru muzica Regimentului 10 infanterie -500 de lei, costul fotografiilor – 9000 de lei. De asemenea au fost angajate 11 trăsuri pentru alai, pentru pânza de ochi din mătase, 41 metri cașmir negru și 95 de metri satin negru dublu pentru îndoliat Teatrul, s-au alocat 2500 lei, iar Ateneul și carul mortuar au costat 15 000 de lei.
Pentru ceremonia dezgropării și slujirii osemintelor defuncților Gheorghe Botescu, Mihail Botescu și Maria Botescu (rudele donatorului) din mormântul unde a fost înmormântat maiorul Gheorghe Pastia, 1000 de lei. La înhumarea decedatului donator s-au împărțit alimente la săraci de peste 2000 de lei constând în telemea, pâine și vin. Acestea și încă multe altele s au petrecut pe data de 17 octombrie cu ocazia înhumării Maiorului Gh Pastia , dar ceea ce este și mai interesant îl reprezintă faptul că în sala de sedințe a Consiliului comunal (local) Focșani s-a expus în acel an tabloul în ulei al donatorului executat de pictorul Gh Talaz, după cum se poate observa în fotografia alăturată, cu toate decorațiile așezate pe pieptul generosului nostru filantrop, inclusiv virtutea militară de aur prinsă în pieptul Maiorului de însuși Majestatea Sa Regele Carol pe câmpul de luptă în Bulgaria (1877). Secretarul Primăriei, Ion Romanoaie a semnat de primire alături de membrii consiliului, A. Rădulescu și Gh. Steriade, în vederea expunerii acestui tablou pentru totdeauna. Azi găsim o reproducere de pe acest tablou în antreul Primăriei municipiului Focșani, alături de alte personalități locale, ceea ce nu este un lucru tocmai rău, dar parcă alta a fost intenția și recunoștința oficialităților de altădată, anume aceea ca distinsul chip al celui mai binefăcător dintre focșăneni să fie permanent lângă consilierii care lucrează pentru binele focșănenilor de ieri, de azi și de mâine.
Florin Dîrdală- cercetător Serviciul Județean Arhivele Naționale Vrancea