A venit vremea să fim vrânceni

Gabriel Chelaru
Gabriel Chelaru
Asa cum v-ați obisnuit pe Vrancea Altfel , cel mai bine e să lucrezi cu materialul clientului, în cazul nostru, cu declarațiile liderilor politici din Vrancea și cu acțiunile lor. S-a scris de atâtea ori despre lipsa de respect a politicienilor față de cei care îi aleg, despre indiferența administrației față de contribuabili, încât nu mai are nici un rost să o fac și eu acum. Nu mă pot abține, totuși, din a nu aminti două reacții care, dacă nu ar fi îngrijorătoare, ar fi caraghioase spre grotești: 1) în timp ce membrii de partid manifestau împotriva guvernului PSD, șefii PNL Vrancea, conduși de cel care are afaceri cu CJ , deputatul Săpunaru, cădeau la învoială cu stăpânul lor, baronul Oprișan, în privința unui os de ros pentru un penelist; 2) Secară, deputat PNL mai nou, incalecă bunul-simț și își exprimă mânia față de lipsa de onestitate a premierului Ponta, uitând că la alegerile prezidențiale din 2014, în timp ce era membru al UNPR, l-a sprijinit în cursa spre Cotroceni.
Vremea lor, a oamenilor ca cei de mai sus (și nu sunt singurii) a trecut. Nu mai e timpul lor, a celor care se ascund în după voturile primite și mai apoi nu mai vorbesc cu alegătorii decât prin declarații de presă (dacă suntem norocoși), a celor care se ascund după vreo ușă pe care e scris mare și apăsător numele vreunei instituții sau în spatele unui ghișeu, în fața căruia trebuie să te apleci. Cred că a venit vreme ca oamenii să înțeleagă că puterea lor nu stă doar în ștampila de vot, o dată la patru ani, așa cum ni se zice neîncetat.
Puterea noastră, a cetățenilor, stă în presiunea constantă pe care trebuie să o punem pe politicieni și pe administrație pentru ca aceștia să priceapă odată că nu sunt ei nici începutul, nici sfârșitul Vrancei.
Prefer să văd partea plină a paharului, să văd exemplele de implicare civică, așa cum au fost cei 70 -80 de vrânceni care au ieșit la un protest împotriva tăierilor ilegale din păduri. Aș fi așteptat să văd poate sute, chiar mii, gândindu-mă la câți de mulți sunt afectați de cancerul acesta, dar și acest început e bun, ca orice început.
Avem nevoie de o societate civilă puternică, pentru că în politcieni ca cei de la începutul articolului nu mai putem avea încredere, avem nevoie de cetățeni care să se implice voluntar în mersul cetății. Elitele trebuie să își asume rolul pe care îl au în orice societate sănătoasă, acela de a oferi o viziune de dezvoltare a comunității, de a contura un proiect de județ/oraș.
A trecut vremea în care cetățeanul este doar o masă de manevră a politicului și a venit vremea în care conștiința civică se trezește încet, încet. Învățam din mers și ne adaptăm, încercăm diferite modele de implicare și alegem ce e mai bun.
Tocmai pentru acest motiv o platformă ca VranceaAltfel sau diferitele bloguri ale vrâncenilor pot deveni catalizatoare ale societății civile locale. Lumea se schimbă, copiii anilor 90 sunt cetățeni care au o voce puternică, pe care nu ezită să o folosească atunci când simt nevoia. Acum e vremea lor și, alături de ei, e vremea noastră, a cetățenilor.
A venit vremea ca noi să fim vrânceni din nou, și nu Oprișan, Săpunaru, Secară sau alții ca ei.

P.S.: Da, știu, uneori orgoliile sunt mai mari decât oamenii, dar realizând cu adevărat impasul în care a ajuns Vrancea ar trebui să dea tuturor motive de gândit și de acționat.

text publicat de Gabriel Chelaru
Gabriel Chelaru este profesor în Anglia și, pe vremea cînd era în România, a fost autorul primului blog critic din Vrancea, Blog de Vrancea. Oferta de a scrie pe VranceaAltfel.ro este eschisă și altor vrânceni altfel, care simt că au ceva de spus.

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu