Conacul Zamfirescu, ultima sclipire

Conacul scriitorului Duiliu Zamfirescu din podgoria de la Faraoanele

Pe 18 aprilie 2020, în întreaga lume, este marcata Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Arheologice, o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii patrimoniului cutural universal, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. Cu această ocazie vrem să aducem în atenție o clădire emblematică pentru arhitectura din podgoria Vrancea, conacul scriitorului Duiliu Zamfirescu (1858-1922) de la Faraoanele, care are nevoie urgentă de atenția specialiștilor în restaurare. Autorul celebrului roman Viaţa la ţară, din ciclul Comăneştenilor, creator al simbolicului personaj Tănase Scatiu şi al romanului epistolar-filozofic Lydda, Duiliu Zamfirescu este cunoscut şi pentru bogata sa contribuţie în publicistica vremii, pentru captivanta corespondenţă cu Titu Maiorescu, dar și pentru pasiunea sa pentru viticultură. În vremea în care a fost ales membru al Academiei Române, scriitorul își deschisese și un depozit de vinuri în București, în apropierea Teatrului Național, unde vindea vinuri produse în podgoria de la Vârteșcoiu. Se spune că în conacul de la Faraoanele, cu șase dormitoare și sală de primire, decorat după ultima modă a vremii, Duiliu Zamfirescu a scris unele dintre cele mai frumoase romane românesti, “Viata la tara” si “Tanase Scatiu”, dar si alte scrieri mai târzii. “Când privea din balconul de sus, vedea podgoria toată, Odobeștii și Panciu la stânga, pe malurile Milcovului, ale Șușitei și ale Putnei, vedea în față tot orașul Focșani, gările de pe calea ferată, pădurile de peste ape, munții de peste Dunăre”, scria Duiliu Zamfirescu. Aici, scriitorul a primit numeroși confrați în ale scrisului și tot aici și-a trăit ultimii ani tatăl sciitorului, Lascăr Zamfirescu, fost viceprimar al orașului Focșani. Sora scriitorului, Elena Zamfirescu, era pricepută la viticultură și se ocupa de administrarea domeniului cât scriitorul era plecat în capitală.

Duiliu Zamfirescu, alături de tatăl său în via de la Faraoanele

Iată una dintre amintirile povestite de piblicistul I. M. Dimitrescu, ce ne arată care era protocolul de la conacul Zamfirescu de la Faraoanele:

“La via de la Faraoane venise în vizită prefectul judeţului, fostul său profesor de matematică, pe care l-a oprit la masă. Potrivit datinei din podgorii, printre alte mâncări autentic româneşti s-a servit şi pastramă cu mămăliguţă rece.  Profesorul, fiu din popor şi om dintr-o bucată, care rămăsese la datinele strămoşeşti, mânca de zor şi ce mânca ]i priea de minune. Era însă sâcâit de faptul că feciorul care servea masa purta frac şi mănuşi albe. A răbdat prefectul, cât a răbdat, dar când paharul s-a umplut vârf a dat drumul indignării, spunând:

 -Coane Duiliu eşti om foarte simpatic, mi-ai fost elev, îmi eşti drag, aşa cum numai noi profesorii ne iubim elevii. Rogu-te fă bine şi dă poruncă băietanului ista să-şi lepede mănuşele că mi se pune pastrama de-a curmezişul. Să ştiţi că mor în seara asta din pricina lui şi o să m-aveți pe conştiinţă, păcatele mele!

Conu Duiliu a făcut mare haz de apucăturile înapoiate ale fostului profesor. Protocolul a rămas protocol, pe care ţinea să-I oficieze şi în împrejurări ca acelea, când se găsea la cramă, unde lumea bea must, mănâncă pas tramă, cum spune cântecul .. Leliță loană “.

Scriitorul Duiliu Zamfirescu, la Focșani (1905)

După venirea comuniștilor la putere, conacul a fost confiscat de regimul comunist și a servit ca dormitor pentru fermele viticole de la Intreprinderea Agricolă de Stat din Odobești. Localnicii ne-au povestit că sala de bal a conacului a servit în anii din urmă ca grajd pentru animale. Anii de abandon și-au spus cuvântul iar conacul Zamfirescu a ajuns o paragină. În anul 2018 a fost declanșată de către Direcția pentru Cultură Vrancea procedura de clasare de urgență a Conacului Zamfirescu, în scopul salvării imobilului aflat în stare de degradare, având în vedere semnificația memorială a clădirii care a aparținut scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu. De acest demers nu s-a mai auzit nimic, ca și de intenția Consiliului Județean Vrancea, din ianuarie anul trecut, de a prelua conacul de la actualul proprietar, Lascăr Zamfirescu, nepotul scriitorului, ajuns la venerabila vârstă de 98 de ani. (Silvia Vrînceanu Nichita)

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu