Aflat în autoizolare ca mai toți artiștii, liderul muzical al Orchestrei de Cameră Unirea a compus o partitură pentru patru corni interpetată de cornistul român Niculai Apostol, prim cornist la Filarmonica din Sønderborg/Danemarca
Acum 11 ani a înființat Orchestra de Cameră “Unirea” Focșani în cadrul Ateneului Popular “Maior Gh. Pastia”, cu echipa de atunci în jurul fostului director Valentin Gheorghiță și al fostului referent muzical Liviu Topală. Din păcate, în ciuda tuturor încercărilor, orchestra nu a obținut un statut administrativ permanent, dar muzicienii au reușit în toți acești ani să îmbogățească oferta culturală a instituțiilor aflate sub autoritatea Primăriei Municipiului Focșani către cetățenii săi, dând lunar un concert nu numai la sediul Ateneului, dar și la Teatru Municipal, la Muzeul de Istorie, în aer liber si chiar la Focșani Mall, colaborând cu Corul “Pastorala” și cu nenumărați soliști instrumentali și vocali din țară.
“Am oferit publicului aproximativ 130 de concerte în acești zece ani de activitate în Focșani, abordând repertoriul baroc, clasic, romantic și contemporan, de la Beethoven până la muzica de film, de la Constantin Silvestri până la Valurile Dunării de Ivanovici, inclusiv opera (Traviata) și musical (My Fair Lady) cu regie și scenografie. Am promovat Focșaniul în turnee la București, Buzău, Adjud, Alba Iulia, Galați, Iași, Chișinău și Cernăuți. Din păcate, nemaifiind în grația actualei conducerii a Ateneului Popular Focșani, nu am mai fost invitat în această stagiune să dirijez orchestra, pe care am înființat-o cu mare entuziasm acum 11 ani”, a declarat Vincent Grüger pentru blogul cultural Vrancea Altfel.
După atâta timp petrecut în Focșani, muzicianul german a ajuns să iubească orașul. A străbătut străzile, a fotografiat locuri care i-au plăcut și și-a făcut aici prieteni. “După nenumărate drumuri între București și Focșani, după multe zile petrecute la frumosul oraș de pe Milcov, am început să prețuiesc Focșaniul și locuitorii lui. Cu drag am colaborat cu muzicienii din Orchestra de Cameră “Unirea”, care vin din Focșani, București, Buzău, Iași, Galați și Ploiești. Cu drag am cântat pentru cetățenii din Focșani, cu drag am lucrat cu domnii Valentin Gheorghiță, Liviu Topală, cu maestrul Dumitru Săndulachi. “, ne-a mai spus Vincent Grüger .
De Paște, o compoziție pentru corni
În actuala situație de pandemie, maestrul dirijor, care a avut oficial statutul de conducător muzical al Orchestrei de cameră Unirea Focșani, a compus în jurul Paștelui o scurtă piesă pentru patru corni intitulată „Aus der Ferne. Din depărtare”. “Fiecare cornist stă la el acasă și înregistrează pe un dispozitiv video partitura sa, ca pe urmă să fie montate paralel cele patru “știme”. Cornistul român Niculai Apostol, care a lucrat mulți ani în Germania – acum este prim cornist la Filarmonica din Sønderborg/Danemarca – a avut amabilitatea de a înregistra piesa compusă de mine. “, ne-a explicat domnul Vincent Grüger .
Muzicianul este pasionat de un instrument muzical ancestral numit corn căruia i-a dedicat mai multe compoziții. Cornul este de origine un instrument de vânătoare, numele german “Waldhorn” dă un indiciu – “Wald” însemnând pădure. “Scurta mea piesa este o reverență la corn, la istoria lui și la tatăl meu, un cunoscut cornist și profesor de corn la Conservatoriul din München, decanul Nikolaus Grüger (1935-2019), care a fost mereu la concertele mele focșănene.“, ne-a mai spus Vincent Grüger. (Compoziția pentru patru corni poate fi ascultată făcând click AICI)
(in)Cultură în vremea pandemiei
Muzicianul Vincent Grüger spune că în această perioadă, cultura este pe nedrept neglijată de autorități, în ciuda faptului că artiștii din toată lumea încearcă să aducă puțină bucurie culturală prin intermediul internetului. “Din păcate nu se vorbește, la nivel de Guvern (Primăriile, CJ, guvern central), despre cultură și instituțiile de artă în timp de criză. Din motive bine înțelese se vorbește despre profesiile de “relevanță” pentru funcționarea de sistem (în germană “systemrelevant”), adică medici, asistenți, vânzători la alimentară etc. Dar nu se vorbește despre artă și artiști în această criză. Pare că artiști sunt o “quantité négligeable”! Când este vorba de evenimente festive, festivaluri etc. suntem bineveniți pentru a străluci pentru divertisment. Înseamnă că cine gândește așa nu a înțeles rolul unui act cultural. Un artist nu are doar un rol de a înveseli la zilele bune, are un rol mult mai profund. Dar acum noi artiști suntem uitați. E ciudat, dar în timp de criză, ce face un om, afară din cele strict necesare? Bun, se hrănește cu alimente, are voie să meargă la farmacie. Atât? Nu. Citește cărți, se uită la filme, ascultă muzica, se uită la streaming de concerte, la streaming de teatru, la operă, la balet, vizitează online muzeele. Deci: cultură. Nu numai hrană și aspirină. Dar noi artiștii suntem uitați…”, a comentat Vincent Grüger pentrul blogul VranceaAltfel.ro. (Silvia Vrînceanu Nichita)