Într-o dimineață de august ne adunam în grup câțiva voluntari din echipa c@rte în sate la “garajul cultural”. Este locul de întâlnire pentru #EchipaLuiCărțilă, unde punem la punct tot ce trebuie să pregătim pentru copiii care vin la evenimentele de lectură organizate de Caravana de lectură pentru copiii din sate. De această dată, am pregătit tot ce trebuia, dar în principal cărți, pentru micii prieteni ai lui Cărțilă din satele comunei Spulber. Ne-am propus să le oferim momente de neuitat. Urmau să fie două zile grele, cu cazare peste noapte la Lepșa, dar entuziasmul de voluntar-povestaș avea să fie mai puternic.
Aproximativ 50 de copii din satele Spulber, Carșochești-Corăbița, Spulber Vale, Țipău și Păvălari au participat la atelierele de lectură organizate de echipa c@rte în sate. Numărul mare de copii interesați de atelierele de povești ne-a determinat și ne-a responsabilizat să asigurăm toate măsurile de protecție caracteristice acestei perioade complicate. Poate că mâinile ni s-au mai asprit puțin de la cantitatea mare de dezinfectant și poate că am dus dorul unei îmbrățișări de grup, așa cum făceam în anii trecuți, și tare ne mai plăcea… Anul acesta ne-am mulțumit cu zâmbetele care ni se reflectau în ochi. Pentru că am învățat să zâmbim cu ochii purtând măști de protecție. Zâmbetele nu a reușit nimeni să ni le îngrădească, întrucât au fost rezultatul unor emoții pe care doar un copil sincer putea să ți le insufle. Am lăsat în urma noastră la Spulber amintiri frumoase și cărți așezate frumos în Cărțindarul amplasat în holul Școlii Gimnaziale din Spulber, confecționat în cadrul proiectului c@rte în sate de către doamna profesoară Daniela Chiriac, fosta directoare a școlii. Copiii pot lua cărțile care le plac și pot face schimb de cărți între ei. Iar unii chiar au început să citească și să își comande cărți de pe internet de când Caravana de lectură vine în satul lor. Este al treilea an consecutiv când povestașii se întâlnescu cu copiii din satele de la poalele muntelui Lapoș.
Nu, biblioteca nu este un lux, ci o mare necesitate
Auzim adesea că lipsa lecturii în rândul tinerilor din România este direct proporțională cu dezinteresul acestora pentru literatură, pentru carte, dezinteres ce pare a fi un simplu efect negativ al tehnologiei. Caz închis. Eram tentată să gândesc și eu la fel, căci am întâlnit o mulțime de astfel de oameni de-a lungul timpului, însă, de când fac parte din echipa c@rte în sate, am realizat că nu e adevărat sau, cel puțin, nu complet adevărat.
Întrebați cine a fost la biblioteca deschisă recent în comunitate, niciun copil nu a dat vreun semn că ar fi împrumutat ceva de acolo. Am fi putut pune tăcerea pe seama nepăsării lor, dar sclipirea pe care o aveau în privire când răsfoiau cărțile frumoase din Biblioteca mobilă a Asociației “Eu, tu și ei” și curiozitatea cu care dădeau pagină după pagină contestau această prejudecată larg răspândită în rândul oamenilor mari. O bibliotecă într-o comunitate nu ar trebui să fie un privilegiu, un lux, ci o instituție de ale cărei întrebuințări ar trebui să beneficieze toată lumea. Din păcate, biblioteci vii, frecventate și iubite de copii există în prea puține sate. În teorie, ar mai exista și altele, dar multe au fost deschise în alte scopuri decât cel pur educațional și, ca urmare, nu se ocupă mai nimeni serios de ele, iar Spulber pare să facă parte din al doilea scenariu.
“Nu cumva este un vis!?”
Lucrurile frumoase nu vin niciodată ușor, iar satisfacția pe care o simțim când vedem un copil apropiindu-se de carte cu bucurie și curiozitate răsplătește efortul depus prin toate obstacolele pentru a ajunge acolo. Cele mai grele sunt drumurile de acces.
Nu știu cum funcționează treaba aceasta, dar unora le este secătuită energia de către copii, însă noi, povestașii, ne alimentăm din energia lor și uităm pe moment de sete, de foame, de oboseală, iar tot ce ne-am dorit atunci a fost să le oferim copiilor o zi de neuitat. Și cum altfel, decât prin intermediul cărții și al lecturii? Pentru că educația este singura speranță care ne poate salva de la un viitor sumbru.
În perioada 1 – 14 septembrie, Asociația Eu, tu și ei organizează o colectă de cărți, rechizite și jocuri educative pentru copiii din satele vizitate de Caravana de lectură. Dăruiește și tu! Pune și tu o carte frumoasă în mâinile unui copil! Te așteptăm în fiecare seară, de la ora 17.30, să citim împreună pe scările librăriei Alexandria din Focșani. (Arina Mihaela Nechifor, voluuntar c@rte în sate)
Detalii despre evenimet aveți aici: https://www.facebook.com/events/325122558564888
Arina Mihaela Nechifor este elevă la Colegiul Național Unirea și activează ca voluntar-povestaș în proiectul cultural “c@rte în sate. Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate”, derulat de Asociația Eu, tu și ei Focșani. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) la aria culturală Promovarea culturii scrise.