Poliția noastră cea de toate zilele

politisti piata unirii1. Într-o luni, pe 26 ianuarie 2015, o femeie este victima unei infracțiuni petrecute la orele 19 la bancomatul BCR din cartierul Sud al Focșaniului. Dorea să-și retragă niște bani cu cardul și, cu toate că aparatul o anunța că banii i-au fost eliberați, aceștia nu ajungeau în fanta de unde îi și putea lua. O infracțiune comună, cu care românii i-au adus la disperare pe cei din Vest. Femeia are prezență de spirit și reușește să îl prindă pe infractor pe când încerca să plece cu banii scoși cu ajutorul dispozitivului strecurat în interiorul bancomatului, numit “pisică” în argoul infractorilor. Acesta se smulge și scapă,dar cu prețul pierderii banilor furați. Nu i s-a dat de urmă nici până în ziua de azi.
2. În noaptea de joi 29 ianuarie 2015 are loc o spargere la supermarketul Fortuna de pe Strada Cuza-Vodă din Focșani. Hoții au intrat prin efracție, forțând ușa din spatele magazinului unde era un întuneric beznă, fără vreun stâlp de iluminat, mai ceva ca-n perioada comunistă. Au plecat cu remorca plină plină de ”cumpărături”, cu seiful plin cu încasările din acea zi și, pe post de trofeu, au luat și hardul în care erau stocate imaginile de la camerele de supraveghere. Până acum, hoții nu au fost identificați și trași la răspunderea penală de organele abilitate.
3. Un bărbat cu șapcă, cu ochelari și cu gulerul ridicat, înarmat cu pistol (?), dă o adevărată lovitură sistemului bancar din Vrancea. O amenință cu arma pe funcționara de ghișeu, care, speriată, îi dă toți banii lichizi pe care-a are la dispoziție, 1900 de lei și ceva mărunțiș. Scena, parcă desprinsă din filmele western, se petrece în buricul târgului, la sucursala Reifeissen de la Ceasul Rău, în plină zi de marți 10 februarie 2015, pe la orele 11. Jaful a durat 1 minut și 40 de secunde. Operativitate și profesionism, nu glumă! Marcați de sentimentul propriei neputințe, polițiștii se precipită, fac greșeli, acționează cu exces de zel și creează o situație ilară, demnă de Cascadorii Râsului, cu o victimă colaterală, un asistent medical de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, dl Ionuț Bălan. Relatarea acestuia pentru Ziarul de Vrancea merită consemnată…
“Mă îndreptam la poliţie să scot un cazier. Brusc, un poliţist s-a pus în faţa maşinii mele, pe la Casa Armatei, m-a oprit, m-a tras din maşină, m-a lovit cu capul de asfalt, m-a încătuşat, mi-au rămas escoriaţii pe faţă. M-au ţinut legat cu cătuşe aproximativ o oră şi jumătate fără să mi se comunice motivul pentru care am fost reţinut. După acest timp mi s-a adus la cunoştinţă de jaf şi mi s-a cerut să recunosc tot. M-au băgat într-o cameră, au venit cei de la bancă, am fost jignit, agresat. Mi-au spus că sunt un nenorocit şi să spun ce am făcut. Sunt un bugetar cinstit, veneam de la primărie, unde mi-am achitat impozitele, şi am fost reţinut pe nedrept. La final şi-a cerut scuze verbal un inspector, dar m-au lăsat cu un cucui în cap. Am fost umilit, traumatizat. Am fost târât cu faţa de asfalt, prin noroi, de la Casa Armatei până la Poliţie”.
4. Pe data de joi 12 februarie 2015 îi vine rândul la jaf magazinului Zanfir, situat chiar sub streașina Instituției Prefectului. Pe seară, hoții au tăiat cablurile de la camerele de luat vederi, au parcat tacticos camioneta în spate, au intrat frumușel pe ușa de serviciu, după care s-au pus pe treabă. Întrucât banii erau la adăpost , într-un seif netransportabil, gangsterii de Vrancea s-au mulțumit și cu mărfurile de pe raft, cu predilecție înspre cartușele de țigări, sticlele de alcool dar au poftit și la ceva cărniță din galantare, cât de o friptură bună. Încă se fac și desfac cercetări pentru descoperirea tuturor circumstanțelor comiterii infracțiunii.
Ce au în comun toate aceste infracțiuni? Sunt comise în zone cu afluență de public, la ore decente, dacă nu chiar în miezul zilei, fără nici o teamă atât față de conseicințele penale ale faptelor cât și față de reacția autorităților; au o mare rezonanță în rândul opiniei publice, induc un acut sentiment de nesiguranță; au autori necunoscuți până la această oră.
Prin insistența sâcâitoare a presei, oamenii au fost informați într-un sfârșit că șeful Poliției a socotit de cuviință să ne asigure că ”situația e sub control”, iar subprefectul să ne liniștească pe deplin cu precizarea că “de obicei, cei care comit asemenea infracţiuni vin din alte judeţe, dau spargeri şi pleacă“. Zică-se că am avea de-a face cu un modus operandi de genul “veni, vedi, vici”, în variantă infracțională. Printr-un comunicat publicat pe site, ATOP ne-a adus la cunoștință că pentru martie-decembrie 2015 va fi implementat Programul de prevenire a infracțiunilor de tâlhărie ca parte componentă a programului național numit „Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului”. Adică un decupaj secvențial calat pe o infracțiune extras din multa maculatură cu vorbe de la centru. Adică nimic.
Nici o conferință de presă, nici o dezbatere publică, nici un raport al instituțiilor publice răspunzătoare de siguranța noastră, nici un control administrativ pentru a vedea dacă lucrurile sunt în regulă cu îndeplinirea obligațiilor de serviciu sau funcționarea în parametri normali a instituțiilor vizate, nici o măsură adoptată, nici o demisie, nici o destituire. Ceață, tăcere totală, omerta.
De altfel subiectul a fost ocolit și de factorul politic, poate pentru că tema este considerată nerelevantă sau doar pentru a-i ține deoparte pe cei din fruntea IPJ Vrancea sau ATOP de orice întrebare stingheritoare, fiind cunoscut faptul că desemnarea lor în actualele poziții deținute e rezultatul acordului de voință al PNL și PSD.
Tradus în limbajul uzual, dacă deja nu v-ați prins, vinovați pentru situația de fond sunt doar făptuitorii, căci ei nu au avut bunul simț și spiritul civic de a se preda poliției singuri, din proprie inițiativă și la orele prevăzute pentru programul cu publicul. În rest competența e la ea acasă și nu noi, cetățenii, avem căderea să constatăm sau să comentăm asta.
Ținând cont de lipsa de apetență dovedită pentru infracțiunile de corupție, evaziune fiscală, spălare de bani, dar și în lumina recentelor întâmplări, ghinion, întâmplate chiar în timpul mandatelor lor, o propunere obiectivă, adecvată, cu scopul de a acorda preocupările reale cu normele legislative, ar fi ca să incriminăm cu fermitate, dur, la pedepse cu ani mulți de executare, fapte precum nepurtarea centurii de siguranță în oraș, trecerea pe culoarea galben a semaforului atunci când nu mai poți opri în siguranță, neacordarea priorității pietonilor care se avântă cu capul înainte, intempestiv, pe zebră, călcarea din culpă a liniei continue sau nesemnalizarea stânga când o iei la stânga și stânga e la putere și viceversa. Nici parcarea în locuri în care nu sunt parcări amenajate nu ar mai trebui tolerată. Iar ca masură complementară, gata joaca, direct confiscarea autovehicului proprietate personală. Fără drept de contestație la instanță.
Nici primarul care nu este, anti-culturalul domn Bacinschi, nu se dezminte, chiar când vine vorba de Poliția Locală, instituție aflată în subordinea domniei sale. Atunci când este întrebat despre posibila anulare a sute de procese verbale sau amenzi privind ridicarea de mașini parcate neregulamentar investigată de DNA, situație ce dă naștere bănuielii legitime privind constituirea unei adevărate scheme de scurgere a banului public, de transformare a lor în bani negri, Bacinschi răspunde cum știe el mai bine, cum ne-a obișnuit atâta amar de vreme: “Nu știu nimic de treaba asta.“ Normal, ce treabă să aibă el cu primăria?
În rest, dragă vrâncene dormi liniștit. Toate instituțiile vrâncenești, în frunte cu comandantul lor suprem, pun vrâncenii pe primul loc. Ele toate lucrează pentru tine.

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , ,

Articole similare

1 Comment. Leave new

 • Va felicit pentru curajul cu care transmiteti cetatenilor faptele petrecute sub nasul politistilor.
  Din pacate, aceasta institutie nu isi face datoria cum ar trebui si acest lucru iese la iveala din ce in ce mai des.
  Si aceste “rezultate nefavorabile” se adauga “rezultatelor favorabile” ale politiei rutiere, care prin agasarea soferilor, prin smulgerea de amenzi la limita legii ne inraiesc si mai tare cand e sa ne gandim la POLITIE si POLITISTI.
  Uneori ne dam seama prea tarziu cand ii injuram pe cei care tocmai ne-au dat o amenda usturatoare pentru motive nu tocmai relevante (nu purtam centura, vorbeam la telefon, nu am aprins luminile de intalnire, etc.), unde ne puteau da lejer un avertisment, iar copii nostri sunt de fata la eveniment (si la injuraturi). Aceiasi copii pe care ii invatam sa aibe incredere in nenea politistul si daca se pierd de noi sa se duca doar la un nene politist in uniforma sa il ajute sa ajunga inapoi in familie.

  Si pe ei daca ii intrebi isi fac meseria cu mandrie! HA!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu