1. În jurul datei de 4 august 2013, inculpatul Scarlat Ștefan, în calitate de ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Vrancea – Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins o sumă de bani și a primit de la un martor denunțător suma de 150 euro pentru a nu-și îndeplini o atribuție de serviciu, respectiv aceea de a înregistra în evidențele I.P.J. Vrancea un act de constatare din data de 01.08.2013. Respectivul document privea depistarea martorului denunțător în timp ce efectua curse de transport călători în comun, fără a emite bilete de transport acestora.
Mai mult, inculpatul a sustras din evidențele I.P.J. Vrancea documentul respectiv, precum și declarațiile luate pasagerilor transportați de martorul denunțătorîn regim de transport călători în comun.
La data de 12 august 2013, inculpatul Scarlat Ștefan, în aceeași calitate, pe fondul unei discuții cu un alt martor denunțător, privind soluționarea unui dosar penal în care acesta avea calitatea de persoană vătămată, și-a alimentat autoturismul proprietate personală cu combustibil în valoare de 270 lei de la o benzinărie administrată de acesta din urmă, fără a achita contravaloarea.
La data de 4 iunie 2013, în parcarea unui supermarket din municipiul Focșani, inculpatul Scarlat Ștefan a pretins de la administratorul unei societăți comerciale suma de 800 lei și a primit de la acesta suma de 600 lei, în legătură cu o verificare pe care ofițerul de poliție a efectuat-o la data de 6 martie 2013, la punctul de lucru al firmei respective.
În data de 25 septembrie 2013, inculpatul Scarlat Ștefan i-a solicitat unui coleg de-al său, agent de poliție în cadrul I.P.J. Vrancea, să nu-i aplice nicio sancțiune contravențională unui om de afaceri, ca urmare a unui controlul efectuat în aceeași zi la firma sa, ocazie cu care fuseseră constatate mai multe nereguli. Prin această “intervenție”, inculpatul i-a asigurat omului de afaceri un folos necuvenit prin neaplicarea sancțiunii contravenționale corespunzătoare….
2. În cursul anului 2013, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel, ofițer de poliție cu grad de inspector principal în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliția Orașului Mărășești, a efectuat diverse activități specifice (controale, cercetări la fața locului) la mai multe societăți comerciale. În aceste împrejurări, acesta, fie a ridicat documente de evidență contabilă, precum și sume de bani, fără temei legal și fără a înregistra actul de control în evidențele poliției, fie a întocmit două dosare penale pentru o fapte care constituiau în realitate contravenții și a ridicat bani fără justificare legală și fără să îi depună la poliție. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals și, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz.
În cursul anului 2014, același inculpat, în cadrul cercetărilor pe care le-a efectuat într-un alt dosar penal, deși a recuperat o parte din bunurile sustrase persoanelor vătămate din acea cauză (bijuterii din metale prețioase), nu a depus întreaga cantitate a acestora la Banca Națională – Filiala Buzău, astfel cum cereau prevederile legale, însușindu-și diferența (apreciată la 28.000 lei potrivit părții vătămate). Ca să ascundă sustragerea unei părți a bijuteriilor recuperate, a întocmit în fals un proces – verbal de predare – primire a acestora către părțile vătămate din acel dosar.
De asemenea, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel a pretins și a primit de la cumpărătorul unor bunuri furate suma de 200 lei pentru a nu mai continua cercetările față de acesta sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. De asemenea, ofițerul de poliție nu a înregistrat denunțul formulat privind săvârșirea unei infracțiuni de furt.
În perioada mai – iulie 2014, pe fondul unei cercetări penale pe care o efectua, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel a pretins persoanei cercetate suma totală de 5.850 lei pentru acoperirea prejudiciului, bani pe care însă și i-a însușit.
În contextul altor cercetări penale, a primit de la persoanele cercetate suma de 2.000 lei în vederea remiterii acestei sume de bani către partea vătămată, din care a remis în fapt doar 700 lei, iar diferența și-a însușit-o.
3. Doi polițiști, un ofițer și un subofițer, și o polițistă petrec o noapte întreagă într-un club. Nimic rău până aici, probabil că munca asiduă cu anchetele derulate de peste zi, la departamentul de investigare a fraudelor, unde sunt colegi, presupune multă stăruință, mult consum nervos.Câteva clipe de destindere după orele chinuitoare de muncă sunt binevenite. Spre dimineață se suie, tot ”în echipă”, întru-un luxos BMW 4X4 de bugetari cu gând de plecare. Doamna polițistă, un pic încălzită, euforică, dar și stăpînă pe situație, se oferă să preia ea frîiele șofatului, pentru că nimeni nu va îndrăzni să o oprească în trafic, căci e doamnă și nu se cade. Doar că lucrurile au intrat pe un alt făgaș, cine știe pisica neagră, vreo boală de popă care se uită cruciș… “Au povestit martorii, mai mulţi taximetrişti, că şoferiţa a venit cu viteză foarte mare. În sensul giratoriu de la Ceasul Rău mergea invers cu maşina. În zona Capelei, a încercat să evite denivelările de la trecerea de pietoni, a pierdut controlul volanului şi a intrat peste chioşcul în care se afla sora mea. În maşină s-au găsit sticle de vin şi de şampanie desfăcute”, a declarat fratele victimei din acest accident. O femeie grav rănită și distrugerea în întregime a unui chioșc alimentar au fost conseicințele poliției în acțíune. De breji ce sînt au dat cu toții bir cu fugiții când au realizat pocinogul. În limbajul infracțional al Codului Penal ceea ce au făcut domnii se numește părăsirea locului accidentului. Bravă pildă, băieți de toată isprava! Doamna, într-un târziu, s-a prezentat la Poliție unde i-a fost constatată o frumoasă alcoolemie de o,56 mh/l în aerul expirat. Domnii au venit abia a doua zi le serviciu ca să lase sîngele să se zvînte în vine, să se purifice de toxinele bahice. Motivațiile lor au fost de tip Bulă, dând apă la moară celor care colportează bancurile cu milițieni, de genul că i-ar fi înjurat lumea, i-ar fi luat la rost și astfel viețile lor ar fi fost puse în primejdie. Singura viață cu adevărat în pericol a fost a femeii rănite și lăsate de izbeliște printre fiarele contorsionate ale tonetei…
Toate numele de mai sus se învârt în jurul sau sunt legate de Serviciul de Investigare al Fraudelor, cu alte cuvinte de cei îndrituiți să ne protejeze de marile tunuri financiare pustiitoare de buget, de hoțiile asociate evaziunii fiscale și spălării de bani, de măsluirea achizițiilor publice. Au ieșit la suprafață însă veleitățile unei subterane canceroase, care roade pe dinăuntru ordinea firească de drept, cea dorită de cetățeni. Nimeni din lumea politico-administrativă nu și-a asumat dezastrul instituțional, nimeni nu răspunde pentru falimentul activității polițienești de la noi din județ, nimeni nu vrea să constate transformarea acestei instituții din una publică într-una pe “pe persoană fizică” sau S.R.L., cu reguli mai degrabă specifice grupurilor mafiote, construite și profesionist organizate în vederea comiterii de infracțiuni. Cum dezveți de năravul jafului un polițist devenit haiduc la drumul mare? Cum mai deosebești un polițist onest de cei corupți când public nu se poate remarca nici o distincție, când cei dintâi nu fac nici un gest de delimitare, când nimeni nu se angajează la vreo faptă ce să dezvăluie starea de lucruri din sistem? Cum le domesticești instinctele de pradă, când ei s-au învățat la traiul dulce, sălbăticit, cu solide venituri ilicite primite asemeni mafioților ce altădată își încasau taxele de protecție “cuvenite”?
În general e ușor să pui întrebări, dar cu adevărat trist e faptul că în anul de grație 2015 nici măcar acestea nu sunt puse în vreun fel în discuție. La răspunsuri sau la soluții nici nu are rost să ne mai gândim timp de cel puțin o generație. Ceea ce a făcut DNA a fost să dovedească și la noi cea ce știam cu toții, cât de profund e cancerul corupției și cât de departe suntem de spiritul unei civilizații întemeiate pe respectul legii, pe valori creștine și pe solidaritate.
Vedem în rândurile de față că există și o literatură aparte, cea a DNA. Nu o respecta ea canoanele scriiturii de calitate dar descrie frust buboiul social, măsoară rece adîncimea băltoacei morale în care ne bălăcim. Fără cuvinte alese, meșteșugite, ea este cel puțin realistă, crud de realistă. Ne spune pe de-a dreptul cum stăm, pe unde ne situăm, ne arată lumea în care ne mișcăm. E o diferență între realismul DNA-ist și cel socialist al anilor 50, de exemplu, în care unii dintre noi încă mai conviețuiesc, mai băltesc. Cel cu să facem totul pentru binele poporului vrîncenesc, cu binecuvîntatul partid unic străluminat de înțeleapta călăuzire a cârmaciului… analfabet sau atoateștiutor, depinde de care parte a realismului literar te poziționezi.
Literatură DNA
No Comments
