Cărțile – universul Dariei

BUTONUL DE IEȘIRE

”Din nefericire, traversăm o perioadă dificilă în viața noastră, socializăm fizic tot mai puțin, tehnologia construind un zid din ce în ce mai mare în jurul nostru. Pentru a nu câștiga teren și pentru a reuși să scapi de această prezență covârșitoare a ei, cititul este unul dintre acele butoane de ieșire. Când simt că toți acești stimuli imediați, cu feed-back rapid, îmi invadează timpul, apăs pe acest buton de evadare din prezent și mă conectez într-o altă lume, mult mai spirituală.

Pe măsură ce am crescut, mi-am dat seama că în centrul universului meu stau cărțile. Grădina de cuvinte din fiecare cărticică pe care am reușit să o parcurg a fost pentru mine o mângâiere a trupului și a minții.

Eu sunt Daria Ioana, am 14 ani, sunt în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Păulești și mi-am descoperit pasiunea de a citi și de a scrie de la părinții mei, dar în special de la unchiul meu ce mi-a deschis această ușă spre cunoaștere. Dintotdeauna mi-a plăcut parfumul emanat de o carte proaspăt deschisă și sentimentul pe care mi l-a creat lecturarea ei. Pentru mine aceasta reprezintă o hartă a sufletului, unde am șansa de a trăi mai multe vieți în una singură.

Experiența lecturii este una complexă, ce nu înseamnă doar simple cuvinte înșirate, ci reprezintă o satisfacție inedită, un prilej unic meditativ, împlinind întreaga viață a omului ca și cum și-ar face noi și foarte buni prieteni.  Uneori am rămas atât de prinsă într-o furtună emoțională trezită de o carte,  încât atunci când am ajuns la deznodământ aș fi făcut orice pentru a mai prelungi euforia acelor momente.  Fiecare carte, prin cuvintele împletite, ne marchează în anumite moduri. Unele ne trimit în universul misterios al necunoscutului, al aventurii, iar altele ne cuprind ca într-o vrajă, arătându-ne farmecul și esența vieții. Atât viața, cât și cartea au parfumul și poveștile lor captivante. Fiecare carte citită este o continuă și interminabilă călătorie. Momentul de răsfăț oferit de aceasta este memorabil.

Cărțile în viața noastră nu numai că dezvoltă o minte sănătoasă, dar este și un mod de comunicare ce apropie oamenii, ce leagă strâns și delicat sufletele.

Cultivarea unei prietenii presupune discuții despre autorii preferați, despre personajele care ne-au plăcut, despre orele întregi petrecute în compania unei cărți. Cititul este cel mai valoros formator al sufletelor, care prin forța sa poate crea emoții puternice, ce generează dragoste, empatie, tristețe sau dezamăgire. Acesta devine un meșter făurar înzestrat cu har care reușește să transforme orice călătorie într-un adevărat mister.

Așadar, dragii mei povestași, anul acesta se poartă cartea. Nu este nimic mai important decât lectura, ACUM. Este calea cea mai simplă de a ajunge acolo unde îți dorești. Orice pagină citită este o cărămidă care te va ridica deasupra celorlalți. Ce poate fi mai frumos în viață decât să fii diferit de toți ceilalți, iar o carte poate aduce această schimbare?”.

Acestea sunt gândurile Dariei-Ioana Gîrleanu, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Păulești. În vârstă de 14 ani, Daria este pasionată de citit și de scris, de aceea s-a hotărât să-l bucure și pe #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, cu o scrisoare în cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”.

Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui Cărțilă o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate. Așteptăm scrisorile voastre până pe data de 20 octombrie 2020!

Aveți mai multe detalii aici: https://tinyurl.com/ConcursDeScriere

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Menu