Iris Antonia: “În mediul rural, cărțile de acasă lipsesc și singura salvare ar fi biblioteca”

Dorința”, așa și-a intitulat Iris Antonia Gîrleanu scrisoarea trimisă pe adresa Concursului de scriere creativă “Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”

“Mă numesc Iris Antonia Gîrleanu, am 11 ani și sunt elevă la Școala Gimnazială ,,Ion Diaconu”, Tulnici. Sunt un copil vesel mereu. Îmi place să spun copil, chiar dacă unii dintre colegii mei vor să pară deja adulți prin vocabularul și comportamentul lor. Încă ador jocurile cu păpuși, îmi place să creez diverse lucruri, să experimentez, să descopăr locuri noi și nu în ultimul rând să VISEZ. Când eram la grădiniță mi se spunea artista clasei, pentru că jucam rolul personajelor din povești și cântam la fiecare serbare, acum cochetez cu pianul. Sunt fericită pentru că am o familie frumoasă, părinți, bunici, frați, verișori. Toți mă iubesc și mă apreciază.

O altă pasiune a mea, descoperită încă din primele clase primare este cititul, pasiune insuflată de cărțile minunat colorate pe care le primeam de la părinții mei. Curiozitatea si entuziasmul dinaintea primirii unei cărți au sădit în mine dragostea pentru acestea.  Acum reușesc să-mi comand singură cărți, știu ce îmi place să citesc și ce mă inspiră.  Îmi doresc să cresc ca cititor, să am mai mult timp pentru lectură, pentru a deveni cel mai credincios prieten al cărților.

În localitatea unde trăiesc, Păulești, îmi doresc să fie o bibliotecă cu multe, multe cărți pentru copiii de toate vârstele, să ne întâlnim, să ne povestim cărțile citite, să ne împărtășim păreri, să citim alte povești, să îmbinăm pasiunile noastre cu iubirea de lectură.

În mediul rural, cărțile de acasă lipsesc și singura salvare ar fi biblioteca, cea care te poate scoate din întuneric, cea care te ajută în devenirea ta ca OM, care-ți dăruiește o mulțime de prieteni, și nu orice prieteni, adevărați prieteni.

Cu siguranță sunt mulți copii cărora le-ar plăcea să răsfoiască o enciclopedie, să simtă mirosul unei cărți noi, să se transpună în lumea lui Harry Potter, dar nu au norocul acesta, pentru că ai lor părinți nu își permit să le cumpere. De aceea cred că în unii copii mocnește această dorință de a citi, dar ea se poate stinge ușor dacă nu venim în ajutorul lor. 

Sunt atâtea cărți care merită iubite de copii! Sunt convinsă că încă mai sunt locuri în care copiii se bucură de carte, sunt dornici de activități, de socializare, de implicare, de informare. Biblioteca în viața fiecăruia dintre noi este o artă spre cunoaștere, un spațiu atractiv, o comoară înghețată de valori, un templu al lecturii care are rolul de a-i încuraja să-și urmeze cu desăvârșire visul. 

Și, pentru că la începutul povestirii mele vă spuneam că îmi place să visez, mi-aș dori ca în sătucul meu de munte, unde locuiesc și nu numai, în orice sătuc din țara aceasta să creăm acel spațiu mirific unde să legăm prietenii și să călătorim în locuri neștiute. Sper ca, nu peste mult timp să vă spun că visul meu a devenit realitate.” (Iris Antonia Gîrleanu)

Scrisoare primită de la Iris Antonia Gîrleanu,  din Păulești, elevă în clasa a VI-a, la Școala Gimnazială Tulnici, în cadrul concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” organizat de Asociația Eu, tu și ei în cadrul proiectului cultural c@rte în sate. „Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate”.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro!

Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu