Tablețilă sau Cărțilă?

În minunata lume a literelor

”Mai erau câteva zile până la începerea școlii. Adela și Luca își pregăteau ghiozdanele. Fetița spune:

– Abia aștept să înceapă școala! Îmi este dor de doamna învățătoare și de colegi. Am auzit că de anul acesta vom avea și un club de lectură. Fiecare va prezenta cărțile citite în luna respectivă.

Adela trecea în clasa a ll-a. Ei îi plăcea să citească, să lucreze și era foarte creativă. Începuse să scrie poezii , iar dacă fratele ei avea ca temă să scrie compuneri, i le făcea ea.

Luca nu era la fel. Lui îi plăcea mai mult să se joace cu ”Tablețilă”. Își petrecea așa de mult cu el încât a ajuns la spital. Începuse să îl doară capul, burta și avea ochii foarte roșii.

– Nu mă simt deloc bine! Sunt foarte amețit.

Părinții l-au dus pe băiat la spital, pentru că nu știau ce s-a întâmplat, iar medicul i-a recomandat să nu mai stea așa de mult cu ochii în ecrane. Luca i-a spus:

– Dar ce o să fac? O să mă plictisesc toată ziua?

Ai putea să citești. Cuvântul ”plictisesc” nu trebuie rostit.

Băiatul a ajuns înapoi acasă. Sora sa l-a întâmpinat.

– Cum a fost? Ce ți-a spus doctorul? Cum ți s-a părut?

– A spus să înlocuiesc telefonul cu o carte. Ce îmi recomanzi?

– Ce spui de “Pippi Șosețica”? Este o carte foarte amuzantă.

Luca a citit câteva pagini, a mâncat și s-a întors la lecturat.

– Îți place lectura pe care ți-am recomandat-o?

– Da! Aș vrea să merg mâine la bibliotecă. Vii cu mine? Mi-a recomandat cineva carte “Copacul dorințelor”.

Adela și Luca au plecat spre bibliotecă, bucuroși. Când au ajuns, Luca s-a uitat curios și a rostit mirat:

– Nu am mai văzut atât de multe cărți! Aici este un regat al literelor. Este minunat! Mă bucur foarte mult că sunt aici.

Băiețelul nu voia să mai plece de la bibliotecă. Sora sa, Adela, a observat că Luca citea destul de mult, era creativ și începuse să facă inclusiv fișe de lectură. El a învățat că lectura este foarte importantă, a început să lucreze și a devenit cel mai bun elev din clasă.

(Maria Ciolpan)

Aceasta este scrisoarea primită de la Maria Ciolpan, în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a IV-a, în cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020. Ea este din satul Mircești, comuna Vînători și îi place foarte mult să citească.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro! Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Mai multe detalii despre concurs găsiți aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere

S-ar putea iți placă și:
Menu