Caravana de lectură „c@rte în sate” a trecut granița în județul Brăila

Pe meleagurile vrâncene s-a dat de veste anul acesta că Echipa lui Cărțilă va călători cu Caravana de lectură și biblioteca din valiză în zeci de sate, acolo unde o așteaptă copii curioși, gata să intre în lumea magică a cărților. Așa se face că povestea fascinantă a lui Cărțilă și a spiridușilor săi, povestașii, care duc #BucuriePrinLectură în sate, a ajuns și în județele vecine, acolo unde sunt la fel de mulți copii pasionați de citit. Dornici să-i întâlnim, în ultima zi de vacanță, am pornit împreună, o echipă de nouă povestași, cu microbuzul lecturii spre județul Brăila, într-o comună aflată aproape de granița cu județul Vrancea: Salcia Tudor.

Ce și-ar dori locuitorii Salciei Tudor ca oamenii să știe despre comuna lor? Cu siguranță faptul că au copii frumoși, deștepți și talentați, precum și că au promovat brânza de oi la nivel european, astfel încât să rămână un produs autentic românesc. Comuna are un produs tradițional propriu, brânza de Gulianca, care se realizează în satul omonim. Înainte de pandemie exista și un festival al brânzei de Gulianca, motiv de sărbătoare pentru localnici. Conform surselor istorice, pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea au poposit în zona unde se află astăzi Salcia Tudor o mulțime de crescători de animale. Printre aceștia, se numărau și proprietarii Olănescu și Gulianu, care au dat numele satelor componente Olăneasca și Gulianca. Chiar din aceste două sate s-au adunat pe 10 septembrie peste 20 de copii dornici de citit, care s-au bucurat de o zi în stilul „c@rte în sate”, plină de jocuri, cărți și povești.

Noi, voluntarii povestași, cunoaștem deja din deplasările anterioare cele mai frecvente curiozități și dorințe ale copiilor, astfel că nici de data aceasta nu a fost prea greu să le oferim copiilor puțin din magia „c@rte în sate”. Pentru micuții locuitori din cele două sate a fost o zi specială, prin faptul că au înțeles ce înseamnă cu adevărat să ai pasiune pentru cărți, lectură și jocuri de cunoaștere organizate în aer liber. 

Lucrurile nu se rezumă doar la cărțile din bibliografia școlară, care de multe ori sunt mai greu de citit, având în vedere schimbările care intervin de la generație la generație. Copiii și-au confirmat că orice carte, oricât de colorată și plină de ilustrații ar fi, poate transmite un mesaj de bine pentru viitor, un mesaj motivațional din care pot învăța cel puțin la fel de mult ca din cărțile de la școală. Doar pentru că astăzi apar cărți „altfel”, poate mai subțiri, poate cu titluri neobișnuite, nu înseamnă că nu merită a fi descoperite de copii. După cum se știe, cititorii se cresc, iar cei aflați la început au nevoie de o experiență a lecturii inedită, prin care să privească cu interes cărțile și să-și dorească să descopere din ce în ce mai multe titluri. O carte cu mai multe pagini sau fără ilustrații nu va mai părea plictisitoare, pentru că în sfârșit copiii vor putea visa, imaginându-și cadrul expus de o anumită operă. Aceasta este super-puterea cărților de povești din valiza lui Cărțilă: ne învață să visăm și să ne imaginăm, să călătorim într-o lume ideală pentru câteva ore și să interacționăm cu personaje, pe care le percepem ca pe niște ființe reale. 

Am dedicat atelierul nostru de lectură cititului cu voce tare, iar copiii din clasele primare au învățat că nu este nimic rău dacă te poticnești la citit. Important este să citești din nou, să ceri ajutorul și să repeți până când îți iese bine. 

Cum și-au petrecut această zi copiii din Salcia Tudor? 

Cum a fost prima noastră deplasare la ei în sat, am avut misiunea de a le face copiilor cunoștință cu Cărțilă, spiritul cărților de povești, cu spiridușii săi, voluntarii povestași, cu Inspectorul „Iepurilă Curățilă” și de a le vorbi despre implicarea în activități de voluntariat. Le-am prezentat jocul saluturilor și am aflat ce visuri au copiii din aceste sate. Ei vor să devină polițiști, medici, pompieri, artiști, meserii pentru care trebuie să se pregătească încă de pe acum. O fetiță din Gulianca visează să aibă propria cofetărie în care să vândă delicii preparate chiar de ea, în vreme ce un altul își dorește să devină fermier. Bineînțeles că misiunea noastră nu s-a raportat doar la aceste lucruri. Am așezat la intrarea grădiniței din comună valiza plină cu cărți, din care copiii să-și aleagă ceea ce li se părea lor mai captivant, și ne-am jucat împreună cu parașuta didactică, învățând să lucrăm împreună, în echipă. Astfel, micuții săteni s-au bucurat de timpul petrecut împreună cu noii lor prieteni, copiii din satul învecinat. 

Pentru că spuneam anterior despre personaje pe care le-am considera ființe reale, nu putea fi omisă Baba Cloanța Cotoroanța, despre care se crede că exista cândva în sate, iar astăzi copiii o mai cunosc doar din povești. Povestea Babei Cloanța de la Zgoanța a fost spusă împreună cu povestașii și copiii, care se străduiau să găsească ultimul cuvânt cu rimă din propoziție. A fost un exercițiu de citire interpretativă foarte util copiilor, care încă au provocări când vine vorba despre cititul cu voce tare, cu intonație, respectând semnele de punctuație. Una dintre voluntarele povestașe s-a transformat pentru câteva momente în Baba Cloanța și și-a creat propria închisoare, în care a „furat” câțiva copii. Ceilalți priveau cu uimire și curiozitate micul nostru joc teatral la finalul căruia personajul negativ a fost învins de istețimea și cooperarea copiilor din sat. Ziua s-a încheiat într-un mod tare plăcut pentru copii, întrucât au participat la un concurs de ghicitori și, ca premiu, au primit cărți felurite și rechizite de care să se bucure mai târziu. Ziua s-a încheiat minunat și pentru echipa „c@rte în sate”, care simte că mai este așteptată cu drag de carte de către copiii din Salcia Tudor.

Călătoria lui Cărțilă într-o comună dintr-un județ vecin a fost neașteptat de frumoasă. Sperăm că micuții au fost înconjurați de magia cu care suntem și noi înconjurați în fiecare deplasare cu Caravana de lectură, pentru că ne-am străduit să promovăm importanța cărților, a lecturii și a culturii și, în același timp, să le oferim copiilor o experiență culturală diferită chiar la ei în sat.

c@rte în sate. Valiza cu povești 

Proiectul cultural c@rte în sate. Valiza cu povești, inițiat de Asociația „Eu, tu și ei”, și-a propus să apropie copiii din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de cultura scrisă, de carte și să le stimuleze apetitul pentru lectură și cunoaștere. Proiectul nostru constă în organizarea unei caravane de lectură în sate mai îndepărtate de orașe, unde sunt organizate ateliere educative şi recreative pentru copii şi tineri, care au în centrul lor cartea. În cadrul acestui proiect ne folosim de toate formele de artă la care avem acces pentru a promova lectura și cartea (muzică, desen, teatru, pictură, dans). Am inventat un personaj de poveste, pe nume Cărțilă, am format o echipă de voluntari povestași care oferă „bucurie prin lectură” și care călătorește în vacanța de vară și la sfârșit de săptămână prin satele uitate cu o valiză plină cu cărți pentru a citi povești, pentru a afla povești ale copiilor și ale oamenilor din sate, precum și pentru a crea noi povești. 

Mulțumim pentru colaborare Școlii Gimnaziale Salcia Tudor din Brăila, doamnei director Gica Papaipan, precum și doamnei Gabriela Popa, manager al Revistei InfoZone, care promovează online tot ce este frumos și bun în satul românesc.

S-ar putea iți placă și:
Tags: ,

Articole similare

Menu