Trăiască Libertatea, Nica și … Securitatea

Magistrul Nica are cuvintul (foto Facebook)


Motto: dl Nica: “Ce problemă mai e după 38 ani ?Am omorît pe cineva?Am furat pe cineva?Aștept să îmi ceară socoteală cei care au peste 50 ani care știu ce a însemnat Securitatea. Nu sînt vinovat. Nu am furat, nu am violat, nu am facut afaceri cu statul.Am conștiința împăcată.

Liderii USL ne-au bătut la cap ani buni că vor schimba Constituția pentru a pune odată ordine în funcționarea statului de drept, pentru ca instituțiile statului să nu se mai încalece, să aibă atribuții clar delimitate. Se proclama triumfalist o reformă constituțională, se proiecta o nouă republică, se vorbea peste tot de o reală modernizare. O oportunitate extraordinară de afirmare pentru un politician de provincie cum ar fi dl deputat Nica, membru de bază al prestigioasei Comisii de Revizuire. O ocazie perfectă să demonstreze că e în adevăr magistru în legiferare…
Din multele abordări posibile dl Nica nu a găsit mai nimerit decît să își însușească poziția rigidă a Mitropliei Moldovei și Bucovinei, renumită pentru dogmatismul strict și pentru conservatorismul ei. Iată cum vorbele de duh ale colegului în ale turnătoriei și lăcomiei pămîntești, ÎPS Pimen, i-au servit drept ghid călăuzitor:
”Cum eu îl cunosc pe ÎPS Teofan şi ştiu trăirea lui religioasă deosebită care mie mi-a ajuns la inimă iar ca fapt generalizator al nostru al românilor noi suntem un popor creştin ortodox prin excelenţă. Probabil în preambulul Constituţiei să scriem undeva că suntem popor creştin nu este rău, pentru că din păcate eu observ o ofensivă a altor secte religioase care numai în credinţa lui Dumnezeu nu te duc şi noi, poporul român, dacă am rezistat de 2.000 de ani sau poate de mai mult timp, de când l-am avut pe domnul Isus Cristos numai cu credinţa lui Dumnezeu am rezistat. Cred că nu e rea ideea”-a cugetat el.
Primul draft al Constituției a fost trimis pentru “controlul de calitate” Comisiei de la Veneția,organism european cu rol consultativ. E doar în interesul nostru să ai la dispoziție avizul unor reputați specialiști. După cum se vede, al nostru domn Nica tratează chestiunea de o manieră retro, naționalist primitivă. Fibra patriotică, mîndria de român verde, dragostea ”autentică” de țară sînt atribute forte la dl Nica. Nu trebuie provocat, căci spiritul războinic, putinian, funciarmente neeuropean țîșnește de îndată:
”Vom analiza observaţiile Comisiei de la Veneţia. Vom vedea dacă este sau nu cazul să ţinem cont de ele. Ei vin să facă propuneri, nu să scrie Constituţia României. Nu suntem obligaţi să ţinem cont de ele”-se oțărăște el belicos.
Bărbat nu slugă. Multiplicați-l pe dl Nica cu numărul membrilor Comisiei de Revizuire ca să vă faceți o imagine despre pluralitatea și anvergura opiniilor “reformatoare”, despre calitatea deliberării. Nu e de mirare că la un atare “imput” ceea ce a ieșit a fost pe măsura mărgicii din poveste. Curtea Constituțională a conchis prompt că aproape trei sferturi din legea înaintată e neconformă cu statusul normelor europene în materie. Adică curat neconstituțională.O reușită intrată în anale, cu greu depășibilă. Ruperea USL a dus la îngroparea subiectului, dar pata pe obrazul legislativului rămîne.
Cu asemenea “miez” juridic, pe la cca 6o + de ani, dl Nica a reușit să își adaoge, cu fală, pentru colecție, și titlul de “dottore” în științe juridice, ceea ce ne edifică privitor la șansele meritocrației pe la noi prin țară.
Ca președinte de facto al Comisiei Juridice a deputaților ocupă o poziție cheie în ansamblul decizional al Camerei deoarece toate legile trec pentru avizare pe la el. Este deputatul din Vrancea care a votat în favoarea intereselor veroase și cu riscuri de dezastru ecologic ale unei corporații, Roșia Montana Gold Corporation, sfidînd opinia publică, deși se prezintă ca fiind om de stînga, adică ține cu poporul. Plînge pe unde apucă de mila pensionarilor, dar cînd e vorba să treacă la fapte, nu vorbe, susține fără să clipească doar mărirea salariilor colegilor de partid, a “bieților” primari și a oastei de aleși locali. Deh,solidaritate social-democrată. Renunță pe loc și se și dezice public de o lege pe care și el o inițiase. O lege bună pe fond, adoptată de toate comisiile, ce ar fi ajutat fermierii mai săraci să își întabuleze terenurile și s-ar mai fi atras și ceva bani europeni. Dar dacă partidul o cere, servilismul îi plăcere.
Tot ceea ce părea doar profil, contur , a devenit certitudine vineri,11 aprilie 2014, cînd Înalta Curte de Justiție s-a pronunțat în mod definitiv și irevocabil, stabilind calitatea de colaborator al Securității pentru dl Nica, alias informatorul Bratosin. Era un verdict așteptat de toată lumea cu toată acerba opoziție procesuală a dlui Nica care “a făcut totul” ca să nu se ajungă la acest deznodămînt. Inclusiv a declarat “în falș” cînd a candidat că… nici usturoi nu a mîncat nici gura nu îi miroase. Așa e , doar pute a ca dracu. S-a pretins victima Securității, s-a dat șantajat, a pozat în adolescentul naiv care nu știe ce face; ba, culmea, și-a negat și propriul scris. Notele informative găsite spun însă cu totul altceva. Ele ne fac cunoștință cu un tînar liceean ce toarnă banal, rece, frust. Își urmărește cu atenție victimele, le “fotografiază” și le raportează sec, fără nici o mustrare de conștiință, fără nici un sentiment de rușine. Are vocație, are mînă bună, e profesionist, e de viitor.Conseicințele le privește doar prin prisma propriului interes. Colegii vizați nu există, sînt trepte pe care să te cocoți cît mai sus în viață, să te chivernisești. “Legătura” lui Bratosin remarcă la rîndu-i calitatea muncii depuse, angajamentul deplin, deschiderea relațională:
”În relațiile cu organele de Securitate a dat dovadă de sinceritate, corectitudine și punctualitate la întâlnirile planificate. Nu a fost recompensat și nu sunt suspiciuni de deconspirare. Apreciem corespunzătoare activitatea informativă desfășurată de colaboratorul Bratosin”Magistrul Nica are cuvintul (foto Facebook).
De ce această focusare pe Nica ? Pentru că se demonstrează fără tăgadă și în Vrancea, pentru prima oară, ceea ce doar se bănuia: profitorii și avantajații tranziției au fost în primul rînd cei care au avut legături cu fosta Securitate. Pînă acum aflam doar de sifonarii,blocați la stadiul de sifonari, ce s-au împrăștiat în general pe la dreapta eșichierului politic cu rol predilect în dezbinare, compromitere și circ diversionist. Cu peștii mari s-a lucrat intuitiv, pe bază de supoziții, din motiv de lipsă de dosare. Acestea au fost arse, distruse sau “vidate”. Maximul pe ce puteai să pui mina erau coperțile. Ori nu prea e “politically correct” să etichetezi un delator fără probe indubitabile. La Nica diferența e că vine din zona unde turnătorii și foștii lor șefi au concentrat puterea, din zona de unde s-a inițiat raptul și politica de rapt, de unde încă mai iradiază, pe structura relațiilor informale și transpartinice, tot soiul de interese economice oculte.
Dl Nica este produsul sută la sută românesc al ”culturii și educației socialiste”, este marfa de lux din vitrina epocii de aur, este ”omul nou” în carne și oase. Impermeabil la orice credință,insensibil la orice convingere,inaccesibil oricărui crez. Nici după atîția ani nu manifestă regret privind răul făcut. Deși își face cruce cu ambele mîini și pupă toate icoanele cînd este în public, cuvîntul căință nu există pentru un asemenea personaj. Nu are înțelegere pentru oamenii obișnuiți, nu are respect pentru oamenii onești. Organic nu poate face ceva pentru ei. Doar el și familia lui în lumea al cărui unic cuvînt de ordine este parvenitismul. Despre sine, glorie și onoare: “Nu am făcut ceva de care să-mi fie ruşine. Chiar mă onorează remarca Securităţii «bun la învăţătură, jovial, prietenos»”.

Cititi si: Deputatul Ciprian Nica și Casta Nostra

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

3 Comments. Leave new

 • De securitate n-a fost recompensat, dar a recuperat acest handicap cand impreuna cu alti parlamentari a votat BFL -ul dand o mana de “ajutor” viticultorilor din judetul natal, astfel incat au ajuns strugurii sa coste cat iarba de pe marginea drumluil si vinul cat apa din fantana.

  Reply
  • Ristea Priboi are de ce sa fie mindru.Cu greu poti afla pozitii publice mai retrograde.Nu ii intereseaza pe ei economia locala. Doar banul public si demnitatile de rigoare.

   Reply
 • Eu daca nu am vrut sa devin membru pcr, nu au avut ce sa-mi faca, decit ca am ramas mai nebagata in seama, poate ca daca as fi pus botul la asa ceva nu mai era dl Nica deputat si as fi fost eu, dar traiesc si eu cum da D-zeu chiar daca in acest oras se fac discriminari.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu