Excursie de o zi în “comuna muzeu”

Suntem bucuroși să vă anunțăm că Asociația Eu, tu și ei Focșani, în parteneriat cu C A S T E L A R I U M, birou de arhtectură, au lansat recent un proiect de promovare a patrimoniului cultural din #VranceaFrumoasă, care combină activități de cunoaștere a frumuseților zonei noastre, cu descoperirea și promovarea unor producători din zonele în care ajungem sau a unor mici afaceri locale. Am fost la Odobești, la Panciu, la Răcoasa și Soveja ori la Bordești și Dumbrăveni, și vrem să ne întoarcem întrucât satele noastre sunt pline de locuri frumoase și oameni gospodari care au atâtea de oferit.

❤ Sâmbăta organizăm un tur de cunoaștere și explorare a frumuseților și atracțiilor din zona comunei Păunești, ocazie cu care degustăm vinuri, miere, dulcețuri și nu numai.

Pe 1️⃣8️⃣.0️⃣9️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣, plecăm împreună, de dimineață, în “comuna muzeu” din Vrancea datorită mărturiilor valoroase din trecut care au mai rămas aici. Vizităm șapte dintre atracțiile zonei, inclusiv muzeul unui sat în care se păstrează o unealtă unică, folosită de vrăjitoarele de pe vremuri pentru descântece de iubire. Mai mult, o să vedem um într-una dintre cazematele uitate ale războiului a început să se formeze stalactite, un fenomen foarte interesant. La Păunești, pe lângă cultură și istorie, degustăm un vin bun, produs într-o cramă locală, și ne delectăm cu bunătățurile zonei.

Link înscriere aici: https://forms.gle/xw2reTRkm8o75NUD8

Iată de ce v-am pregătit pentru o zi de care ne vom aminti cu mare drag:

1️⃣ Începem turul cu o cazemată din cel de-al Doilea Război Mondial a cărei poveste o aflăm de la profesorul Liviu Roman, doctor în istorie, ghidul nostru prin localitatea de pe valea râului Carecna, aproape de Linia fortificată Focşani-Nămoloasa-Galaţi, ce avea drept scop realizarea unei linii defensive puternice în „Poarta Focşanilor”. Cu toate că a fost avariată în urma unei explozii, se păstrează în stare bună, observându-se structura și grosimea pereților. Mai mult, au început să se formeze stalactite, un fenomen foarte interesant.

2️⃣ Odată ajunși în centrul satului Păunești, ni se va desfășura în fața ohilor câmpul de fântâni săpate în secolul XIX. În jur de 20 de fântâni cu apă bună, constuite într-o suprafață de numai 2.500 mp, au adus până în zilele noastre meșteșugul săpării fântânilor, de care vom afla de la ghidul nostru, profesorul Liviu Roman. În 1897 erau înregistrate 30 de fântâni în Pǎuneşti. În 2021, ansamblul a obţinut, provizoriu, statutul de Monument istoric. Vechile fântâni erau cu cumpǎnǎ şi ciuturǎ şi aparţineau tuturor, deşi se cunosc, în cazul unora, şi familiile celor care le-au săpat şi le-au avut în grijă. Apa era necesară nu doar pentru uzul gospodăresc. Stropitul viilor a fost şi rămâne o activitate care necesită mari cantităţi de apă, motiv pentru care şi astăzi podgorenii revin la fântânile tradiţionale. Numǎrul lor atât de mare într-un singur loc creeazǎ un peisaj rural deosebit, unic la nivelul regiunii noastre, pe care trebuie să îl vedem împreună.

3️⃣ Admirăm o adevărată comoară artistică, o catapeteasmă pictată de Gheorghe Baba, tatăl pictorului Corneliu Baba adusă la Păunești, de departe cu căruțele, la începutul secolului trecut. Puțini știu, dar în această localitate a slujit cu credință ca preot Nicolae Mehedinți, fratele savantului Simion Mehedinți, care a lăsat aici amintiri prețioase.

4️⃣ În cimitirul satului Viișoara se află o bisericuță din lemn valoroasă, puțin cunoscută, a cărei poveste este unică și merită aflată. Că oamenii de aici sunt gospodari, se știe, dar au demonstrat în ultimii ani că știu să aibă grijă de mărturiile trecutului fără să aștepte de la politicieni. Bisericuţa de lemn din cimitirul dinspre Viişoara, ridicată la sfârşitul secolului al XVII-lea, a fost adusă cu carele de la Mănăstirea Trotuşanu după ce lăcașul de cult și-a înălțat, în 1858 o biserică de zid făurită din averea de 1.800 de galbeni a maicii starețe Atanasia. Cu această ocazie, bisericuţa de lemn a fost demontată şi adusă la Păuneşti. Lăcașul a suferit, de-a lungul timpului destule modificări, a fost placat cu scânduri și acoperit cu tablă. Izolarea acesta a păstrat icoanele și sculpturile de o frumusețe rară păstrate în interior. În ultimii ani, comunitatea locală s-a mobilizat și a strâns bani pentru a restaura ca la carte această biserică, îmbrăcată astăzi în haine de stejar, făcute să dureze alte sute de ani. O vom vizita și ivom afla povestea interesantă a restaurării chiar de la ei. A ieșit atât de bine încât maicile de la Trotușanu o vor adusă din nou la mănăstire.

5️⃣ Vom vizita muzeul satului Viișoara înființat în fosta școală a satului, o inițiativă frumoasă a profesorului Liviu Roman, gospodar al satului, realizată cu ajutorul Asociației “Păunești – trecut si viitor”, care reunește mai multe săli împărțite pe tematici, inclusiv una, foarte interesantă, din perioada comunistă. Printre numeroasele exponate adunate de la oamenii din sat se numără și o unealtă de vrăjitorie rar întâlnită azi, pentru așa numitele frigări. Acestea erau folosite pe vremuri pentru descântece de dragoste.

6️⃣ Discuțiile despre descântece și vrăjitorii ne vor fi iertate, pentru că vom avea șansa să ne reculegem la Sfânta Mănăstire Trotușanu, pe care maicile au preluat-o în paragină după căderea regimului comunist. Aflată pe teritoriul comunei Movilița, mănăstirea a luat ființă în anul 1676, ctitor fiind mitropolitul Teodosie al Moldovei, ce avea să fie omorât de tătari la mănăstirea Brazi și ridicat acum în rândul sfinților martiri. Mănăstirea a trecut prin numeroase încercări dar a supraviețuit iar astăzi este înconjurată de verdeață și multe flori. Maica stareță a reușit nu numai să împlinească lucrarea duhovnicească, ci și să le implice pe maici în promovarea zonei prin înființarea unui laborator în care se prepară produse cosmetice din plante. Aici vom avea ocazia să cumpărăm apă micelară de lavandă pentru față și corp, miere, dulcețuri, siropuri sau săpun din scoarță de sterjar, săpun cu morcov sau din lapte de capră. În plus, vom afla povestea de viață a bogatului negustor Simeon Guriță, îngropat de-a dreapta bisericii a cărui porveste prinde viață în cadrul proiectului de cercetare #PovestimFocșaniul, derulat de Asociația Eu, tu și ei.

7️⃣ Impresiile despre ziua de poveste le vom spune la casa Marco din Panciu, monument istoric, la un vin vechi, o limonadă sau o bere rece, degustând din deliciile casei, între care și renumitele clătite boierești. Special pentru invitații noștri va fi organizată o degustare de dulceață. Casa monumentală are o poveste deosebită și a fost reușit restaurată. Cădirea a aparţinut unui cunoscut industriaş din perioada interbelică și a fost singura care a supraviețuit marelui cutremur din 1940, care a distrus întreg orașul Panciu. Regretatul antreprenor Marin Vasile a devenit proprietarul casei și visul său realizat a fost să o facă din nou să strălucească. Astăzi, Casa Marco este atracția orașului Panciu, un exemplu de restaurare a patrimoniului construit pe care vom avea ocazia să îl admirăm în cadrul turului nostru.

🍀 Costul unei experiențe este de 100 de lei, cu microbuzul pus la dispoziție de organizatori și 70 de lei cu mașina personală. Masa de prânz, organizată local, și degustarea de vinuri se achită separat și prețul va fi adus la cunoștința călătorilor după înscriere.
Plata se face în contul RO47BACX0000001675389000, deschis la Unicredit Bank, sucursala Focșani, o copie a dovezii de plată urmînd să fie trimisă pe adresa povestimfocsaniul@gmail.com.
📕📒📘 Parte din contribuția adunată în urma acestui tur cultural o vom folosi pentru organizarea unui atelier de lectură pentru copiii din satul Viișoara și pentru achiziții de carte necesară proiectului c@rte în sate, program fanion al Asociației Eu, tu și ei.
Proiectul de promovare a patrimoniului cultural #VranceaFrumoasă este organizat de Asociația Eu, tu și ei, în parteneriat cu C A S T E L A R I U M, birou de arhitectură Carmen Popa.
Detalii la numerele de telefon 0744217031- Silvia Nichita sau 0723323326 – Carmen Popa

Notă Fotografia de prezentare a turului a fost realizată de Bogdan Mihail și a fost premiată în cadrul unui concurs organizat de Consiliul Județean

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu