Luni 13 martie, începând cu ora 19.00, va avea loc un nou concert vocal-simfonic al Orchestrei de Cameră UNIREA, concert programat, ca de fiecare dată, la Sala Mare a Ateneului Popular Pastia, în cadrul Stagiunii 2016-2017. Focșaniul face parte dintre orașele norocoase ale țării pentru că are o orchestra de cameră care încă luptă pentru a-și obține locul pe care îl merită între instituțiile culturale din orașul Unirii. Chiar și cu un singur concert pe lună, muzicienii reușesc să ne bucure cu muzica lor și să înnobileze agenda culturală a Focșaniului.
Pentru a diversifica publicul orchestrei, dar și pentru a facilita accesul la muzică de calitate vrâncenilor care au propria normalitate, jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita, preşedintele Asociaţiei de tineret “Eu, Tu şi Ei”, a inițiat anul trecut în februarie proiectul socio-cultural “Focșaniul meloman”, care și-a propus să aducă la concerte melomani care se află într-o situație delicată și care nu pot veni singuri la concerte pentru a se bucura de minunatul sunet al muzicii. Prin amabilitatea conducerii Ateneului Popular “Maior Gheorghe Pastia” și a directorului Valentin Gheorghiță, managerul orchestrei, proiectul s-a derulat pe parcursul întregii stagiuni și a adus în sala de concerte persoane cu dizabilități dar și bătrâni singuri, seniori care trăiesc la Căminul de bătrâni din Focșani. Bloggerii implicați în comunitate, precum Alexandra Tătaru, Valy Crintea sau Adrian Mangu, dar și alți oameni de bine s-au alăturat proiectului și au devenit fani ai Orchestrei de cameră Unirea pe care îi putem vedea lună de lună la concerte.
“Ca voluntari ai proiectului ne concentrăm atenția asupra celor care ar dori să se bucure de muzică clasică dar nu pot ajunge atât de ușor la concerte. Avem de partea noastră Ateneul Pastia, Ziarul de Vrancea, bloggerii implicati în comunitate din Vrancea dar și voluntari dedicați. Îmi doresc să arătăm că ne pasă, să stimulăm dialogul între generații și categorii sociale prin intermediul culturii, al muzicii clasice, să căutam împreună sensul muzicii și astfel să devenim mai buni, mai deschiși și mai implicați în comunitate. Pentru că muzica nu numai ne în-cânta, ci ne și apropie, ne unește și ne îmbie să comunicăm. Cum comunicarea este una dintre nevoile cele mai intime dar și mai profunde ale omului, voluntarii proiectului nostru vor să întindă punți de comunicare către oamenii cu care îndeobște comunicăm prea puțin.
Dacă și voi cunoașteți persoane cu mobilitate redusă sau cu alte forme de dizabilitate care vor să asculte muzica Orchestrei de camera Unirea, dirijată de maestrul Vincent Grüger, vă rugăm să luați legătura cu noi la numărul de telefon 0744217031. Vom fi prezenți luni seara cu o echipă de voluntari pentru a le face acest vis posibil. Știm că este prea puțin, dar măcar este un început. Proiectul socio-cultural va continua și pentru concertul din data de 3 aprilie, în măsura în care vor fi doritori”, a explicat Silvia Vrînceanu.
Orchestra Unirea – o poveste din Focșaniul frumos
Orchestra de Cameră UNIREA s-a înfiinţat în anul 2009, la iniţiativa directorului Ateneului Popular Valentin Gheorghiţă, prin proiectul Rinascimento Musici, proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Orchestra UNIREA a susţinut peste 70 de concerte în Focşani dar şi în Iaşi, Bucureşti, Galaţi, Buzău. Ansamblul numără între 25 şi 30 de instrumentişti, colaboratori permanenţi. În fapt, Orchestra de Cameră UNIREA reia tradiţia muzicii culte în Focşani, tradiţie intreruptă în anul 1962 prin desfiinţarea abuzivă a Filarmonicii de Stat UNIREA. Filarmonica si-a inceput activitatea în anul 1947 la Ateneul Popular din initiativa dirijorului şi compozitorului Silviu Zavulovici şi prin entuziasmul mai multor instrumentişti focşăneni. În noua formula, Orchestra Unirea funcţionează de peste șapte ani pe lângă Ateneul Popular şi care are încă nevoie de ajutorul nostru al tuturor pentru a deveni o adevărată instituţie culturală a Focşaniului. Un eveniment notabil a fost revenirea pe 24 Ianuarie 2016 la Focșani, pentru a dirija orchestra în care s-a lansat în muzică, dirijorul israelian Aryeh Levanon.
- Programul serii muzicale de luni va cuprinde arii şi muzică din opere şi operete celebre : „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus MOZART, „La Traviata” de Giuseppe VERDI, „Tosca” şi „Gianni Schicchi” de Giaccomo PUCCINI, „Elixirul dragostei” de Gaetano DONIZETTI, „Carmen” de Georges BIZET, „Văduva veselă” de Franz LEHAR şi „Liliacul” de Johann STRAUSS.
- Solişti invitaţi vor fi GABRIELA IŞTOC – soprană şiPAUL LUNGU – tenor. Conducerea muzicală va fi asigurată de VINCENT GRUGER.
Alte detalii despre proiectul #FocsaniulMeloman aici
UPDATE Trei invitati din partea platformei Dizabil.eu au fost prezenti in primele rinduri la concertul Orchestrei Unirea din seara de 13 martie, gratie proiectului #FocsaniulMeloman. Le multumim si va multumim pentru incredere.