Casa unicat de la Focsani în așteptarea reparațiilor salvatoare

O casă emblematică a orașului Focșani, care ar trebui să strălucească din cărți poștale, pentru a face imagine municipiului reședință de județ, stă abandonată de câțiva ani. Reparațiile salvatoare se lasă așteptate, deși există bani și proiecte peste proiecte. Cunoscută celor mai mulți drept sediul Muzeului de Stiințele Naturii  sau de către persoanele în vârstă ca  locul unde a funcționat Direcția de Sănatate Publică, perla din  strada  Cuza Vodă  nr. 35 a împlinit anul acesta 92 de ani de când i s-a pus prima caramidă. A rezistat binișor în cei aproape o sută de ani parcurși, dar dacă autoritățile nu se grăbesc, s-ar putea ca,  în scurt timp, să fie nevoite a o reconstrui  în loc de a o restaura. Aceste aspecte vor fi analizate, probabil, de cei în măsură, așa că ne rămâne doar să aruncăm o scurtă privire în actele  care demonstrează cum a fost edificată una dintre clădirile superbe ale  Focșaniului vechi.  Arhitectul  care a întocmit documentația imobilului a fost nimeni altul decât cunoscutul la acea epocă, Simion  Vasilescu, ucenicul lui marelui Ion Mincu și cel care a stat la originea a  două clădiri minunate din orașul  Focșani, Teatrul Comunal Maior Gh. Pastia și Palatul Administrativ  din strada Republicii. Relativ la data construirii, cererea lui C. T. Tatovici din aprilie 1925 este limpede:

...//subsemnatul intenționând a construi una casă de locuit pe proprietatea mea situată în Focșani, calea Cuza Voda nr 57 , care a devenit, ulterior anului 1941, nr  35, vă rog să binevoiți a-mi elibera cuvenita autorizațiune //…
Comisia urbană analizează planurile atașate și propune că se poate da autorizație de a construi din nou o clădire pentru locuință de către respectivul Tatovici, cu condiția de a așeza clădirea paralel cu axa noii alinieri din strada Cuza Vodă  etc…
Bogatul Tatovici nici nu a terminat  bine minunata clădire, că în jurul anului 1930 este declarat falit și i se confiscă întreaga avere.  Percepția fiscală locală  începe procedurile de licitație publica și întocmirea publicațiilor din care aflăm starea imobilului la puţin timp de la ridicarea  construcţiei respective:
„Averea ce se urmăreşte şi urmează a se vinde este următoarea:
1. Un imobil situat în Focşani, str. Cuza-Vodă Nr. 57, între megieşii: la faţă spre răsărit calea Cuza-Voda, la miazăzi cu str. Maior Sava, la apus cu proprietatea C. Dobrescu şi locul viran al primăriei comunei Focşani, iar la miază noapte cu proprietatea Matei Dumitriu, şi care imobil se compune din terenul în mărime de aproximativ 700- 800 mp, pe care se află următoarele construcţiuni:
a) o casă mare, nouă, de locuit, construcţie zid masiv, învelită cu tablă, având un vestibul, hol, birou, salon, un dormitor, sala de baie, alte două camere, culoare, sufragerie, cu oficiu, bucătărie şi cameră. Camera de baie cu plăci de mozaic pe jos, iar pereţii oloiaţi şi jumătate faianţă, cu cadă, lavoar, instalaţie de apă caldă şi rece şi canal de scurgere. Subsolul are trei odăi pentru servitori, o cameră pentru lemne, una pentru spălătorie şi alte două pentru fructe şi zarzavat. Casa are uşi de fier la intrare, iar în curte în faţa acestei case este o alee de ciment” etc etc ...
Imobilul este adjudecat abia în jurul anului 1940  de către doamna Maria, soția savantului Marin Popescu Spineni,  născut la 1900, în județul Olt, autorul mai multor lucrări care au contribuit la dezvoltarea cunoștintelor geografice despre pământul și poporul român și un mare specialist în istoria geografiei și cartografiei.
Clădirea familiei Popescu Spineni a  servit, după  1950, zeci de ani,  Secției de Sănătate a raionului, apoi a judetului, iar din anii 80 este transferată Complexului Muzeal Vrancea, pentru nevoile Secției de Știintele Naturii.
În prezent, golită de materialele muzeistice, așteaptă  să- și recape strălucirea de acum un secol.
(Florin Marian Dîrdală – cercetător Arhivele Naționale Vrancea)
Ultima mare lovitură aplicată acestei minunate case din Focșaniul de odinioară a fost cutremurul de 5.7 grade Richter din noiembrie 2014 după care nu s-a luat nicio măsură concretă pentru reabilitare.
S-ar putea iți placă și:
Tags: , , ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu