Prima conferință despre drepturile și discriminarea femeii

Cinci speakeri vor vorbi liceenilor la Women talk

Liceenii vrânceni au șansa să își lărgească perspectivele cu cele mai noi informații despre rolurile de gen în cadrul conferinței “Women Talk” organizată la Focșani și la care vin să vorbească activiști pentru drepturile omului recunoscuți la nivel național. Pe data de 24 februarie, de la ora 12:30, Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” găzduiește prima conferință din estul României al cărei obiectiv este educarea tinerilor despre rolurile de gen, drepturile femeii și combaterea discriminării.

Suntem martori zilnici ai stereotipurilor despre femei, misoginismului și neînțelegerilor legate de rolurilor de gen. Fraze ca ”asta este țara noastră” sau ”nu poți schimba o societate peste noapte” sunt folosite în mod excesiv, devenind scuze și o distragere de la a produce o schimbare. Tinerii au decis să facă ceva în acest sens, iar conferința “Women Talk” este un punct de început întru schimbarea mentalităților și educarea colegilor de generație.

Trăim într-o Românie în care, la fiecare 30 de secunde, o româncă este bătută, în care 29% dintre români consideră că hărțuirea sexuală a colegelor nu ar trebui să fie ilegală, în care timpul alocat îngrijirii gospodăriei și a familiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbați. Considerăm că societatea are nevoie de evenimente ca “Women Talk” și că este, în sfârșit, timpul pentru o schimbare!”, spune Irina Novac, de la Colegiul Național “Emil Botta” Adjud, organizatorul și coordonatorul conferinței, abolsovent vrâncean al programului Future Leaders Exchange Program (FLEX) al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Deoarece women empowerment este un domeniu vast, organizatorii, care sunt tineri voluntari din liceele vrâncene, au ales să invite activiști pentru drepturile omului care reprezintă diverse comunități, precum cea romă, LGBT sau femei care luptă pentru femei și activează în domenii considerate de către societate a fi ale bărbaților.

Așadar, invitații conferinței Women Talk sunt:

  • Oana Băluță, conferențiar universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, și președinta Centrului FILIA – coordonatoare a numeroase proiecte privind egalitatea de gen și violența asupra femeilor;
  • Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al Fundației Policy Center for Roma and Minorities, fondatoarea Clublui Mamelor, pentru care a primit Premiul Anual pentru Drepturile Omului de la Ambasada Franței în România;
  • Patrick Brăila, regizor de film și activist pentru drepturile persoanelor transgender, participant la Consiliul European Transgender de la Budapesta;
  • Cristiana Tăutu, cofondatoare Vagenta – colectivă care explorează perspective feminine asupra lumii în care trăim, prin care a organizat prima școală feministă de vară din România, în august 2017;
  • Venera Dimulescu, reporter la Casa Jurnalistului, jurnalist care a documentat o serie de povești ale unor elevi români, legate de revenge porn.

Vă așteptăm cu mare drag sâmbătă, 24 februarie, la Ateneul Popular Maior Gh. Pastia din Focșani, între orele 12:30 și 16.00, pentru prima conferință despre drepturile femeii, inegalitatea și discriminarea ei.

Intrarea este liberă! În pauza conferinței, participanții vor primi apă și gustări oferite de organizatori.

  • Sponsorizarea pentru acest proiect a fost asigurată prin programul Eastern Europe FLEX Ability Workshop Grants, ce este finanțat de Biroul de Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii și administrat de American Councils for International Education. Opiniile susținute în cadrul acestei inițiative sunt ale organizatorilor și nu reprezintă neapărat perspectivele ECA sau ale American Councils for International Education.
  • Le mulțumim tuturor partenerilor și sponsorilor locali: Ateneul Popular Maior Gh. Pastia, Asociația Dares, Creaprint, DIACARN, Metale Internațional, GSmobile și Biroul de traduceri Antonescu Claudia.

Parteneri media: Ziarul de Vrancea și blogul VranceaAltfel.ro.

Completează acest formular, pentru o mai bună organizare a conferinței: https://goo.gl/forms/PRauQeQPovC5a1e63.

Informații suplimentare:

https://www.facebook.com/events/1057958807677228/

Coordonatorul acestui proiect este Irina Novac, alumna a programului FLEX, care activează în Clubul de Jurnalism ”Tineret în (Re)acțiune al Asociației Eu, tu și ei și publică în Ziarul de Vrancea.

Telefon: +40787405133, e-mail: irina_novac27@yahoo.com

 

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu