Orologiul Focsaniului de altădată

Orologiul Tribunalului a incremenit in timp

A rămas singurul ceas vechi dintre cele care în urmă cu un secol îndrumau focșănenii la ocupațiile lor zilnice. Cel de la Stația CFR și de pe peroane au dispărut o dată cu Gara, la fel s-a întâmplat și la Biserica Domnească ce a fost demolată dupa cutremurul din 1977, iar la Prefectura Veche  a mai rezistat  doar cadranul din exterior, deoarece mecanismul clasic a fost înlocuit cu unul electronic. Așa că, pentru nostalgici,  superbul echipament din turnul fostului Palat de Justiție  reprezintă o părticică din tabloul vechiului oraș dispărut, cel fără blocuri și cu mai puține  autovehicule, cu spatiu verde din belsug si cu mai multa liniște Acest minunat dispozitiv a fost confecționat, după cum este inscripționat și pe marginea sa, în 1910, la un atelier din Bucuresti al meșterului Alex Nicolai Jovitz și a fost achiziționat de autoritățile județene pentru a fi instalat în somptuosul Palat de justiție cu ocazia inaugurării sale din anul 1912. Mecanismul a costat o avere pentru acele timpuri, iar contragreutățile care îl puneau în mișcare coborau pînă la subsolul clădirii atunci când erau întoarse la maxim. De-a lungul timpului ceasul a funcționat cu intermitențe, existând mai multe impedimente în buna lui activitate. Primul îl reprezintă faptul că, pentru a ajunge la rotițele sale, lucrătorul desemnat trebuia sa facă un pic de alpinism pe acoperișul clădirii, iar un al doilea motiv, ceva mai serios de această dată, ar fi fost acela că dispozitivul se defecta uneori sau trebuia bagat în revizie și era destul de greu si de costisitor să aduci meșteri potriviți tocmai de la București, care, si aceștia, ușor, ușor au disparut, o dată cu transformarea industriei ceasurilor și producerea la scară tot mai întinsă a celor electronice.

Dispozitivul ceasului vechi al fostului Palat de Justitie, montat in anul 1912.

Așa că orologiul din turnul Palatului de Justiție a rămas un simplu obiect de decor, trecând chiar și câte un deceniu fără să se audă vreo bătaie a sa. Dar, în prezent, cu noile proiecte europene, vechiul Palat de justiție ar trebui sa devină un Muzeu al Vinului și mai mult ca sigur se vor găsi resurse și pentru bătrânul instrument de măsurare a timpului. Cu o condiție însă: locul unde este amplasat trebuie facut ușor accesibil și vizitatorilor, pentru că în viitor misiunea acestui ceas special va fi de a le înfățișa privitorilor o mică fațetă a ceea ce a fost Focșaniul de odinioară, care, cu plusurile și minusurile sale, era un oraș aparte . (Florin Dîrdală)

Florin Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea, Arhivele Naționale

Fotografii realizate de colecționarul Petre Mincu, în 2011, în timpul în care Palatul de Justiție funcționa în clădirea istorică de pe strada  Cuza Vodă. 

 

 

 


S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu