Colegiul National Alexandru Ioan Cuza -130 de ani de istorie

Casa Pruncu

O privire în urmă cu 129 de ani ne arată care au fost mugurii actualului Colegiu Alexandru Ioan Cuza din Focșani. La începuturile sale instituția s-a numit Școala secundară de Fete de gradul I si a pornit greu la drum în ziua de 8 iulie 1889 când domnii Tipeiu, Pamfil, Mironescu și Toma, toți profesori la Liceul Unirea, s-au întrunit în cancelarie și, printr-un proces verbal, au hotarât înființarea unei școli secundare de fete fapt ce s-a concretizat la 1 septembrie 1889, unitate care a început  să funcționeze cu un număr de 66 eleve înscrise.

Povestea instituției a continuat cu initiațiva distinsei doamne Eliza C. Lupu, care a decis împreună cu un grup de profesori înfiinţarea unui liceu particular de fete.

În 1921 aceasta va fi recunoscută ca şcoală publică, dar abia în 1923 clasa I va fi trecută în bugetul statului, urmând ca în 1924 să treacă tot cursul inferior, iar în 1925 şi cel superior.

starostele Pruncu
starostele Pruncu

În 1926 Liceul de Fete s-a mutat în localul propriu din Calea Cuza Vodă 43, pus la dispozitie de Ministerul Instrucţiunii Publice.(in atachament ) Este vorba de fosta cladire a familiei Pruncu, construita de starostele Iordache Pruncu (vezi foto), în urmă cu 200 de ani și care a făcut parte înainte de 1989 din Lista de Inventar cu monumente Istorice de pe teritoriul județului Vrancea (conform documentului atașat).

Până în anul 1931 această casă a servit trebuințelor Liceului de Fete, iar după construirea corpului principal, terminat și inaugurat în anul 193 în prezența ilustrului Nicolae Iorga, a fost destinată fie festivitatilor școlare, fie cazării elevilor în regim de internat.

Urmează noi transformări în situația juridică a școlii care a devenit dupa 1940 Liceu Teoretic de Fete, apoi Școala Medie Mixtă, iar din anul 2000 se intitulează Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza. Ca o remarcă, numele marelui domnitor a fost adoptat abia din anul 1958.

În cursul acestui an Colegiul Alexandru Ioan Cuza a obținut de la Serviciul de specialitate autorizația de desființare corp C2 (nr. Inv. 20117).  Pentru că nu se oferă mai multe informații pe respectivul site, o rugăm pe dra profesor

Sîrghie Daniela să confirme sau să infirme dacă autorizația respectivă de demolare se referă sau nu la vechea clădire a Liceului de fete, cunoscută și sub numele de casa Pruncu. Daca este așa, ar fi păcat ca la bilanțul de 130 de ani al redutabilului Colegiu Național Alexandru Ioan Cuza să se petreacă un așa masacru la adresa unui simbol din trecutul localității, pe care nici regimul comunist, cât era el de odios și indiferent la moștenirea înaintașilor, nu a îndraznit să-l distrugă.

Florin Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea, Arhivele Naționale

Precizare.

Conducerea Liceului Alexandru Ioan Cuza a făcut cunoscut că imobilul știut public sub numele casa Pruncu nu face obiectul autorizației de desființare-demolare.

 

 

 

 

S-ar putea iți placă și:
Tags: , ,

Articole similare

Menu