
La 30 de ani de la Revoluție nu i-am aflat pe românii care au omorât circa 1000 de alți români. Cam ăsta-i nivelul de voință și de putință, gradul nostru de umanism. Multora nici măcar nu le-a păsat de subiect. E un eșec al Justiției, dar și al nostru, căci alegerile pe care le-am făcut au fost mereu limitate de politicieni lacomi și cu agende ascunse. Valabil oarecum și pentru cele din ziua de azi. Ne împing calculat la colț și nu prea ne lasă de ales. După ce și-au împărțit în mod cinic țara renunțând împreună la alegerea primarilor în două tururi de scrutin acum ne spun, prefăcut indignați, cât de dușmani ireductibili sunt. Ce e drept și noi ne-am mulțumit cu puțin, bucurându-ne adeseori de câteva firimituri și de un pic de circ în centrul orașului.
În Vrancea noastră, în toată această perioadă de tranziție, justiția locală nu prea a reușit să instrumenteze și să ducă până la capăt un dosar de mare corupție având autori politicieni ori funcționari publici de calibru. Mai mult, a reușit ca în cele făcute de alții să pună batista pe țambal și să pronunțe în cel mai bun caz condamnări cu suspendare, chit că era vorba de luare de mită constatată prin flagrant ori de furt calificat din ajutoarele destinate persoanelor aflate în situații de calamitate. De clasările cu dedicație nici nu mai amintim. Oficial, suntem un județ fără corupți!
O ținem langa cu statul de drept și cu cel paralel, dar pe meleagurile mioritice nu s-a organizat un concurs echitabil și transparent pentru ocuparea vreunei funcții publice. În niciun moment un tânăr nu a avut vreo șansă să acceadă în posturi publice. Ne mai mirăm ipocrit de ce ei pleacă în străinătate după ce învață pe rupte. Doar pile, cunoștințe și relații, nici o evoluție de-a lungul timpului. Ba chiar un regres, incompetența ținând loc de școală, de merit. O răsturnare completă a scării de valori.
Și jocul democratic a fost și este în mare suferință pe la noi. Modelul democrației originale propus inițial de Iliescu s-a dovedit a fi unul de inspirație rusească sau chinezească, după gust. Bine aclimatizat aici, la curbura Carpaților, capitalismul de cumetrie perfect. Un partid mare și dominant, PSD, ce trage toate sforile privind banul public parazitându-l în voie, înconjurat de altele mai mici, clonate, cu care să simuleze competiția. Este destul să privești la alegerile pentru primăria Focșani, la cei doi candidați mai importanți ai fiecărui rând de alegeri. Unul a fost mereu din PSD, iar celălalt, ori a fost membru ori a provenit din siajul PSD, musai garnisit cu neamuri grele în PSD, pentru orice siguranță. În rest, mai toți cei care s-au mai aciuat prin găștile de partid s-au vândut cât mai repede în văzul lumii, fără nici o urmă de rușine, pentru un post de bugetar bine remunerat. Sau pentru vreun gheșeft oferit de sistem ca răsplată.
Așa că e normal ca partidele noi, precum cele care formează Alianța 2020 USR PLUS, să fie privite cu o anumită neîncredere pe la noi. Valorile lumii urbane și occidentale nu prea au prins rădăcini pe aici. Sau, oricum, prea greu și, poate, prea puțin. În același timp, Alianța USR PLUS este percepută și ca unică speranță de primenire a clasei politice, ca o soluție decentă la politrucii expirați.
Sloganul alianței spune clar un adevăr simplu: ”Fără hoție ajungem departe”. E unul corect și potrivit vremurilor pe care le trăim. Ca să ne dezvoltăm trebuie să promovăm și să aplicăm reguli echitabile. Să respectăm legea. Nu se poate altfel. Asta e decizia de luat. Ori ne îndreptăm spre o lume civilizată din care ne dorim să facem parte ori cedăm puterea unor îmbogățiți fără scrupule și fără niciun respect pentru școală sau lege. (Dan NICHITA)

De profesie avocat, Dan Nichita este inițiatorul blogului cultural și de atitudine civică VranceaAltfel.ro, autorul a două volume dedicate istoriei recente a județului Vrancea.