Campanie de informare în Vrancea: Oamenii Nu Sunt De Vânzare!

oamenii nu sunt de vinzare CPavelConferință publică la Focșani: “Ce faci cu Libertatea de a munci?”

Data: Focșani, 3 Martie 2017, orele 15.00-17.00

 

România se confruntă cu o rată destul de ridicată a șomajului, iar tinerii sunt primele victime ale lipsei de oportunități la ei acasă. Odată ce părăsesc școala, mulți dintre ei își pun în cap să meargă la muncă în străinătate sau în marile orașe ale României.  Prieteni de-ai lor și-au găsit locuri de muncă prin diverse țări și trimit bani acasă ori postează imagini ale propriei reușite, uneori idilice, pe rețelele de socializare cu “noua lor viață”. De aceea, atunci când un bărbat sau o femeie, cel mai adesea din cercul lor de cunoștințe, îi tentează cu o ofertă plauzibilă de muncă, ei sunt gata să se răspundă, fără a sta prea mult pe gânduri. Așa se face că mulți tineri devin victime ale traficanților de ființe umane, care-i exploatează fără milă, prin muncă forțată în agricultură, construcţii, gospodării, hoteluri şi industrie, precum şi pentru prostituție, cerşetorie forţată şi furt în România şi alte ţări europene. Traficanții sunt interesați în special de femei și copii.

Cauzele acestui adevărat fenomen pot fi regăsite în lipsa de informare, ignoranța adulților, indiferența și nepăsarea de la nivelul comunității și, desigur, în vulnerabilitatea tinerei generații, încurajată de lipsa unor politici mai ferme inițiate de instituțiile statului, de companii private sau de către societatea civilă.

Pentru ca tinerii să nu mai devină atât de ușor victime ale sclaviei moderne, am initiat o campanie de conștientizare la nivelul județului Vrancea, adresată deopotrivă tinerei generații dar și familiilor, liderilor informali și reprezentanților autorităților publice locale.

Cu această ocazie, avem un mesaj important pentru tineri:

Ia aminte! Ferește-te! Fii precaut!

Slavery - Human Trafficking
Slavery – Human Trafficking

Cunoscut fiind faptul că în județul Vrancea numărul persoanelor plecate la muncă peste graniță este destul de mare, iar responsabilitatea publică față de această categorie socială este ca și inexistentă, am ales să ne adresăm în principal tinerei generații (13-35 de ani), pentru a-i atrage atentia asupra riscurilor care se pot ascunde în spatele unor oferte tentante de lucru în străinătate.

Evenimentul de informare și conștientizare este organizat pe data de 3 Martie 2017, la Ateneul Popular din Focșani, în cadrul campaniei naționale “Ce faci cu Libertatea de a munci?” și a campaniei internaționale “I AM Campaign”, care vizează cinci orașe din România: București (24 februarie), Cluj Napoca (27 februarie), Baia Mare (28 februarie), Iași ( 2 martie), Focșani (3 martie).

Invitați speciali:

  • Ronnie Matthew Harris, director I AM Campaign, Chicago, USA;
  • Aurora Martin, expert, Ministerul Muncii, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați;

Cu această ocazie, tinerii se pot înscrie ca voluntari în Rețeaua județeană de luptă împotriva traficului de ființe umane și pot deveni Ambasadori ai campaniei în școala, centrul sau localitatea lor. Cei interesați pot completeze formularul aici: https://tinyurl.com/hnuu9qg

La final, le vom oferi participanților un minunat “mărțișor muzical” din partea artistului vrâncean Ruslan Lazarin, iar cei mai activi tineri vor fi premiați cu tricouri.

Promotorul campaniei la nivelul județului Vrancea este Clubul de jurnalism “Tineret în (re)acțiune” al Asociației de Tineret “Eu, tu și ei” Focșani, care activează pe lângă Ziarul de Vrancea. Evenimentul nu beneficiază de fonduri publice, activitățile fiind derulate la nivel local exclusiv pe bază de voluntariat.

Partenerii în acest proiect ne sunt Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia” Focșani, prin amabilitatea domnului director Valentin Gheorghiță, iar parteneri media Ziarul de Vrancea, Ziarul Emigrantul, bloggerii asociați proiectului 5Focsani, fotograful Adrian Fluture și artistul Ruslan Lazarin.

Pentru orice detalii vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0744.21.70.31 și/sau adresele de e-mail eutusieifocsani@gmail.com sau silvia_vrinceanu@yahoo.com.

Vă mulțumim pentru că vă pasă!!

Silvia Vrînceanu Nichita, coordonator județean al conferinței

 

Alte detalii aici: https://www.facebook.com/events/1442308552445931/

 

 

 

 

S-ar putea iți placă și:
Tags: ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu