Bachus-ul vrâncean

În Vrancea și Bachus-ul a fost adaptat la specificul local. Nu mai reprezintă hazul și veselia petrecărețului voios, nici pe cel care tocmai a cules via și ar trebui să se bucure de roadele muncii sale. De spiritul dionisiac nici nu mai vorbim. E doar o toană vanitoasă baronală pe bani publici pentru a-și asigura o bază de voturi. Dacă nu le dai locuri de muncă, dacă nu faci nimic să le îmbunătățești viața, servește-le gogoși și circ.

Ce merge bine la sărăcie? Băutură ieftină și paranghelie. Iată rețeta câștigătoare la Vrancea și de accea aplicată cu succes și în exces de baronul mioritic. Cam câte o jumătate de milion de euro tocați anual pe ceea ce se numește pretențios „festivalul Bachus”, în fapt un fel de talcioc zgomotos înecat într-un fum gros de mici și cârnați, cu iz de mahala indiană. Solidari cu acest tip bâlci ce dă mai degrabă măsura înapoieriii noastre culturale sunt marii producători de vin, beneficiari în timp și direcți ai protecției baronale. Căci sub pojghița concursurilor internaționale de vin organizate ca pretext se ascunde drama micilor și mulților producători de vie și vin care, și în acest an, deși prețul tuturor lucrărilor și al forței de muncă a crescut cu peste 10%, iar producția a fost mai mică ca anul trecut și de mai bună calitate, s-au trezit cu prețul oferit la achiziționarea de struguri mai mic bine decât anul trecut. Cartelul funcționează uns și numai ]n folosul marilor profitori ai tranziției, fiind de altfel unul din marii sponsori ai PSD. Că așa sunt mai toți „social- democrații” de carton de pe aci: mai bogați decât nababii de pe vremuri și mai plini de privilegii decât fost nomenklatură comunistă pe care au invidiat-o și au luat-o drept model. Nu credeți? Luați-o de exemplu pe „Drumul podgoriilor vrâncene” și veți constata, vorba lui Caragiale, că drumul există, e sublim, dar lipsește cu desăvârșire… căci vorba ceea: Acolo sunt banii dumneavoastră! Sau nu, sunt în buzunarele altora ? 

Ca pe vremuri elevii sunt scoși în față la toate manifestările publice, de orice fel, inclusiv la cele cu șpriț și mititei. C-așa-i datina la noi… Foto ZdV.

P.S. Și mai există un concurs, subteran, între cei care se bat să apară pe scena efemeră a Bachus-lui vrâncean, cel de paraîndărăt. Pesimiștii spun că ar fi vorba de fifty- fifty. Că băieții cu școala vieții e cu egalitatea socialistă, ” jumătate tu, jumătate eu”.  

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu