Copiii din sate ne scriu: “Cum m-am înrolat în Armata generalului Cărţilă”

Lectura – o părticică din viaţa mea

În urmă cu trei ani am avut plăcerea să particip împreună cu alţi colegi din şcoala noastră la proiectul c@rte în sate iniţiat de Asociaţia “Eu, tu şi ei” cu scopul de a duce dragostea pentru lectură şi în cele mai îndepărtate locuri ale judeţului. Până în acel moment a fost o ocazie unică de a petrece o parte din vacanţă într-un mod aşa de plăcut şi de activ mai ales că pentru părinţii noştri vacanţa era prilejul cel mai potrivit de a participa alături de ei la muncile de sezon. Un impuls pozitiv am primit şi din partea domnului director Măciucă, profesorul nostru de română, care ne-a încurajat şi a fost permanent  alături de noi în toate etapele proiectului.

Prima impresie plăcută a fost creată de prezenţa actorului principal al proiectului, venerabilul moş Cărţilă, un personaj imaginar creat cu multă fantezie de echipa povestaşilor, echipă condusă cu multă dibăcie de doamna Silvia Vrânceanu Nichita, coordonatoarea proiectului #CarteÎnSate. Am înţeles că “moş Cărţilă”, este un moşneag care duce în spate sute de ani, dar rămâne veşnic tânăr şi puternic datorită dorinţei sale nestăvilite de a citi cât mai multe cărţi, lectura fiind de fapt însăşi viaţa lui.

Aşadar m-am înrolat cu bucurie în Armata din ce în ce mai mare a ‘generalului Cărţilă’ cu gândul de a face din lectură cea mai mare pasiune a mea şi astfel să cuceresc toate redutele literaturii. De fapt şi până acum eram atrasă de lectură, eram prezentă mereu la bibliotecă, îmi alesesem tipul de cărţi care reflectă cel mai mult dorinţele mele, dar acum era cu totul altceva. Lectura era strâns legată de alte activităţi cum ar fi jocul sau muzica şi astfel totul se petrecea ca într-un vis frumos care nu ai dori să se termine niciodată. 

În compania doamnei Silvia şi a povestaşilor ne-am aflat puţine ore, dar a fost suficient să ne dăm seama că lectura ne ajută să ne facem noi prieteni, să găsim subiecte de discuţie, să înţelegem mai bine probleme de viaţă, cu urcuşuri şi coborâşuri, să devenim mai buni şi mai înţelegători, să ne îmbogăţim modul de exprimare şi să privim viitorul cu alţi ochi. Nu în ultimul rând, am învăţat că lectura îmi va dezvolta facilităţile de învăţare, iar mintea mea va fi mai inventivă şi mai dezvoltată.

Pentru mine participarea la activităţile din cadrul acestui proiect nu a fost doar un prilej de a-mi petrece într-un mod plăcut câteva zile de vacanţă, ci şi un moment de analiză şi de orientare în viitor, având ca punct de plecare activitatea copiilor voluntari, a povestaşilor. Erau aşa de apropiaţi de noi şi de interesaţi să ne ajute încât parcă ne cunoşteam de-o viaţă! Aşa mi-aş dori şi eu să fiu, sunt sigură că voi reuşi pentru că de când mă ştiu am fost mereu disponibilă să-i ajut pe cei din jurul meu.

Sper să se desfăşoare mereu acest proiect şi,  chiar dacă voi părăsi această şcoală, devenind liceană, să mă aflu în echipa veşnic tânărului Cărţilă pentru a continua această experienţă unică în calitate de povestaş, voluntar în lupta de promovare a lecturii.

Marina-Lavinia Scarlat– clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Spulber

Scrisoare primită de la Marina-Lavinia Scarlat, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Spulber, prof. coord. Lucian Măciucă, în cadrul concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020.

Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate.

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Menu