- Ce legătură există între o masă de biliard și Comisia Centrală de la Focșani, primul Parlament al Unirii Principatelor de după 1859?
- Pe câte clădiri și monumente din Focșani este scris motto-ul orașului nostru, Unirea face putere?
- Ce arbore a fost plantat în Focșani pentru a omagia Unirea și crearea statului național unitar român?
Acestea sunt doar câteva dintre provocările pregătite pentru copiii care vor participa la evenimentul educational “În căutarea comorilor Unirii din Focșani. Vânătoare de comori culturale.”, ce va fi organizat în cadrul proiectului cultural #PovestimFocșaniul.
Fiind liberi de la școală, pe 24 ianuarie copiii sunt invitați să devină adevărați exploratori și să descopere un număr de 24 de “comori” ascunse în orașul Focșani pentru a sărbători Unirea Principatelor Române.
Sunt acceptați eveniment copiii cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani, care au acordul părinților și care sunt interesați de istorie, urbanism, artă urbană, tehnologie și scriere creativă. Aceștia sunt invitați să se plimbe prin oraș, alături de voluntarii povestași ai Asociației “Eu, tu și ei” și să descopere 24 de simboluri urbane care amintesc de actul istoric de la 24 ianuarie 1859.
“Pregătiți-vă pentru o aventură palpitantă pe 24 ianuarie 2024, în timp ce navigații prin indicii și provocări pentru a descoperi comorile Unirii, detalii și istorii pe care nu le știai despre orașul tău! Ia unul sau doi prieteni cu tine și participă la un tur pietonal ghidat cu povestașii din proiectul #PovestimFocșaniul, în care trebuie să pui la bătaie spiritul de observație și competențele de ascultare, comunicare și cooperare pentru a îndeplini cerințele din concursul de tip “căutare de comori”. Copiii sunt încurajați să aibă la ei un smartphone conectat la internet care va fi utilizat pe parcursul exploatării urbane pentru a fotografia, pentru a scana codurile QR de pe traseul Unirii și pentru a găsi pe Google Maps obiectivele incluse în proiect. Copiii merită astfel de evenimente iar noi avem datoria de a le vorbi despre trecut, de a le povesti istoria pe înțelesul lor, folosind mijloacele moderne”, a precizat Silvia Nichita, coordonatoarea și inițiatoarea evenimentului.
Turul va avea ca punct de pornire Muzeul Unirii și îi provoacă pe copii să exploreze arta, arhitectura urbană și patrimoniul cultural al Focșaniului.
În plus, micii focșăneni vor avea șansa să viziteze una dintre cele mai vechi case care amintesc de Focșaniul Cosmopolit, Casa Florus, și care va fi deschisă special pentru ei înainte de inaugurarea din acest an.
Copiii care răspund la provocările primite primesc diplome de #ExploratorAlUnirii și pot să-și exprime gândurile cu privire la viitorul orașului Focșani și cum poate fi comunitatea noastră un loc mai bun pentru copii.
Prin acest joc, copiii nu doar se distrează, dar și învață despre importanța istoriei locale și a Unirii Principatelor într-un mod interactiv și distractiv, explorând în același timp peisajul urban, după cum au precizat organizatorii de la Asociația Eu, tu și ei.
Turul este gratuit dar donațiile sunt încurajate și vor fi folosite pentru a oferi premii copiilor participanți.
Înscrieri aici https://forms.gle/XxieB4PTnxNiQG8R7
Detalii se pot obține la numărul de telefon 0744217031 sau la adresa de email povestimfocsaniul@gmail.com.
Asociația “Eu, tu și ei” mulțumește Muzeului Vrancei, Colegiului Unirea, librăriei Humanitas, filialei Focșani a Universității București, Teatrului Municipal Pastia, parohiilor Biserica Nașterea Maicii Domnului Săpunari, Bisericii „Sfinții Voievozi” – Stamatinești, brutăriei Marco, pizzeriei Pizza cu Gust precum și celorlalți parteneri pentru colaborare și susținere!
Te așteptăm să #PovestimFocșaniul!