Ce ar fi putut înlocui vorbăraia goală, baloanele de săpun lansate pe post de salve oratorice , zarva politrucă numai bună să acopere reverberațiile oricărei întrebări legitime, la Conferințele de alegeri ale PNL Vrancea?
Cum ar fi putut arăta un discurs alternativ ? Ce teme de impact, ce mesaje ar fi putut fi lansate pe piață ?
În primul rînd ar fi trebuit studiată poziția PNL în cadrul alianței cu PSD . O lămurire, o clarificare ar fi fost binevenită. Nu doctrinară sau alte bla-ba-uri de astea ci una strict pragmatică. Ar fi arătat un PNL puternic, preocupat de propria-i soartă, un PNL în picioare. În schimb s-a făcut remarcat un PNL în genunchi care-și reclamă smiorcăit felia din tortul puterii. Păi dacă tu, PNL-ule, ai adoptat cuminte rolul cățelului care se gudură și își cerșește porția, atunci PSD se va comporta în mod natural ca un stăpîn. Te-a fentat cu candidați așa-zis independenți la locale furîndu-ți cîteva comune mari din zestrea și așa săracă de primari și nu ai reacționat. S-a aliat cu” ireductibilii dușmani” din PDL și ți-a vîrît pe gît un psd-ist deghizat ca vicepreședinte al Consiliului Județean, pe locul care ți se cuvenea. Bașca că ți-a mai ciupit un consilier județean. Ți-a acceptat cu chiu cu vai propunerea pentru scaunul de prefect, umilindu-te, și asta doar pentru că era lesne de presupus că va fi un prefect de paie, decorativ. Ți-a aruncat stîrvul ENET deja hăcuit și mistuit de fălcile bugetofage ale hoitarilor PSD în ani de zile și te-ai repezit lacom ca să dai la rîndul tău niscaiva firimituri pentru ceva guri flămînde. Cam asta a rămas din onoarea istorică de inspirație brătenistă…
Domeniul Sănătății e prin excelență liberal. Și practic și teoretic. Faptul că spitalul județean e condus de un jurist PSD ”made Oprișan”, condamnat la închisoare pentru furt din ajutoarele acordate sinistraților vrînceni în urma inundațiilor din 2005, pe cînd îndeplinea funcția de director general în prefectură și era direct responsabil de distribuirea acestora, constituie de-acum, vrem nu vrem, un indicator înscris în grila de valori liberală . Să girezi și să regizezi un ”concurs” ca să cocoți în funcție un personaj paralel cu sistemul medical, ne spune cum stăm la capitolul promovarea meritocrației. Cam așa se aplică ideea de reformă în Sănătate, în dauna ce doctorilor ce evident nu intră în raza de interes a partidului. Singurul loc de conducere din domeniul pe care PNL și l-a asumat, cel de la DSP, este ocupat în continuare de fostul director PDL, evident astăzi militant liberal.
Și Ministerul de Interne se află în portofoliul PNL. Ultimele raportări ne situează pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește infracțiunile silvice. Doar că acestea se înregistrează doar în dreptul ”hamsiilor”, cum sint numiți cei nevoiași care taie arbuști doar pentru subzistență, în timp ce pe marii ”rechini” ai pădurilor ce defrișează ilegal munți întregi nu-i întreabă nimeni de sănătate. Nici măcar Poliția, de cele mai multe ori mînă în mînă cu ei. După cum s-a văzut la conferința de alegeri, nici politicienii liberali nu manifestă vreun interes în chestiune deși ar trebui.
Lemnul și vița-de-vie sînt principalele bogății ale județului. Să îl ai în sală pe șeful Casei Naționale de Sănatate și să îl lași să bată cîmpii cînd cîteva mii de mici proprietari vrînceni, din agricultură, au fost puși să bată drumul tribunalului tocmai din cauza incompetenței funcționarilor de la această instituție, ce poate fi mai exemplificativ penrtu indiferența ce se cască între cei care conduc și cei conduși, fie ei chiar simpli membri de partid ? Doar de cealaltă parte a pupitrului cu microfon se aflau nu puțini dintre cei direct afectați. Omul era habarnist și nu fusese deranjat, darămite informat de către conducerea liberală locală, care la Focșani promisese cîte lună și-n stele. Uneori mă întreb dacă ”N”-ul din titulatura partidului nu vine de nesimțire, cu N mare.
Comportament de altfel explicabil, deoarece dl Nini Săpunaru, în calitatea sa de președinte al Comisiei de Agricultură de la Camera Deputaților, a susținut în mod constant promovarea băuturilor fermentate liniștit, celebrele BFL-uri, apă cu alcool și coloranți , lovind direct în fermierii mici și mijlocii vrînceni, producători de struguri și vin. În fapt a ținut partea alcooliștilor și a falsificatorilor de vin, a evazioniștilor. Din solidaritate liberal, probabil .
Dacă asemenea ”cestiuni” ar fi făcut obiectul unor discuții am fi putut vorbi chiar de identitatea aceea liberală care nu a fost pierdută. Dar așa, nu putem vorbi despre ea, din cu totul alt motiv. Ea pur și simplu nu a existat.