Mesaj care nu a mai fost rostit

mesaj valeriu anghel 33Ce poate să spună un umil om de cultură ca redactor de carte. Pe scurt, lucrurile par simple. Cultura înseamnă ceea ce îţi rămâne după ce ai uitat tot. Sunt cuvintele cu care Alexandru Piru şi-a început primul curs universitar la care asistam ca stundent în octombrie 1960. Am citit Vrancea ALTFEL, acum o lună, pentru a face o ultimă corectură, mai mult ca punere în pagină, ortografie şi punctuaţie. Nu am urmărit mesajul textelor pentru că îmi închipuiam ce poate scrie un fost deputat PNŢCD, partid în care eu aveam carnetul cu numărul 3 în filiala din Vrancea, la recomandarea lui Corneliu Coposu. Autorul fiind şi avocat, mă aşteptam ca textele să fie încifrate, precum concluziile scrise de un apărător pe fond sau ca motivarea unei sentinţe de către un judecător, din care omul obişnuit nu înţelege mai nimic. Dar n-a fost aşa.
Scrise de un fost deputat, mă aşteptam să întâlnesc un stil oficial, sec şi obiectiv, ori unul zeflemitor ca al multor parlamentari interbelici. Dar n-a fost nici aşa. Am dat peste un original stil jurnalistic, cu nuanţă politică, în care elementele intelectuale se împleteau cu cele uşor afective. Şi foarte la obiect.
Cine îmbrăţişează mult, strânge puţin- şi-a continuat Alexandru Piru cursul cu care începeam să studiez filologia. Aşa sunt articolele lui Dan Nichita, scurte, ca schiţele lui Caragiale sau tabletele lui Arghezi, de parcă cineva i-ar fi spus de la un prezidiu nevăzut din Parlament: „aveţi două minute!” .
Scurte dar penetrante, te sufocă, te strâng de gât şi te lovesc drept în inimă, ilustrând faptul că, uneori, cuvintele sunt mai periculoase decât gloanţele.
Unele sunt atât de acide de parcă autorul a pus în imprimantă vitriol în loc de toner. Citindu-le, gândul de duce la o epigramă a lui Martial, poetul latin care a satirizat pentru eternitate moravurile timpului său:

“Unui critic caustic: Un câine i-a mușcat mâinile, Și a murit turbat… câinele!”

Nevoia de asemenea critici vine deci din istorie şi Dumnezeu are grijă să ne dea din când în când câte unul …
Vrancea Altfel, într-un alt fel de prezentare,mesaj primit din partea profesorului Valeriu Anghel, Editura Pallas Focşani.

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu