S-a inaugurat „Școala cu coloane” de la Vidra

 

Scoala veche din Vidra poarta numele academicianului Valeriu D. Cotea
Scoala veche din Vidra poarta numele academicianului Valeriu D. Cotea
  • Evenimentul a fost dublat de aniversarea a 160 de ani de învățămînt la „Poarta Vrancei”, motiv de mîndrie pentru vidreni

Școala gimnazială din Vidra va purta de acum înainte numele academicianului Valeriu D. Cotea. „Botezul” unității de învățămînt s-a petrecut în cadru festiv, sîmbătă, 13 mai, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a celei mai vechi școli din Vrancea arhaică. Evenimentul a debutat la Școala veche – muzeu al Vrancei arhaice și a continuat cu dezvelirea plăcii de marmură, urmate de un Te Deum, de vizitarea clădirii și de semnarea în cartea de onoare. Sala de sport „Ioan Soare” din localitate a găzduit alocuțiunile celor care au ținut să evoce personalitatea celui mai cunoscut oenolog român, trecut recent la cele veșnice. Cei prezenți au putut afla de la prof. univ. dr. Lucia Drăghia, decanul Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, că laboratorul de oenologie va purta de asemenea numele omului de știință, în timp ce prof. dr. Costică Neagu a punctat bornele celor 160 de ani de învățămînt la „Poarta Vrancei”. Mesaje au ținut să transmită actualul și fostul director al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, Remus Paraschiv și Florin Iamandei, cei doi amintind printre altele și de experiența atribuirii aceluiași nume liceului focșănean. Profesorul Valeriu Anghel a dezvăluit că este posibil ca şi alte instituţii să capete nume ilustre. „Întrunirea de astăzi face parte dintr-un proiect mai amplu al Asociaţiei Simion Mehedinţi şi a Academiei Române. Ca prim pas, dorim să realizăm un dicţionar al academicienilor născuţi în actualul judeţ Vrancea. Şcolile ar putea să ia aceşti 30 de academicieni să le păstorească”, a propus acesta.

Școala din Vidra a dat țării doi academicieni

DSC_1977Auditoriului i s-a amintit că „Școala cu coloane” – așa cum numea Valeriu D. Cotea primul lăcaș de învățătură din Vidra, construit cu eforturi mari de răzeșii Țării Vrancei – a avut onoarea unică de a găzdui și îndruma în clasele primare doi vrînceni deveniți ulterior academicieni: Simion Mehedinți și Valeriu D. Cotea. De la emoționantul eveniment nu putea lipsi fiul regretatului magistru, prof. dr. Valeriu V. Cotea, care îi duce moștenirea mai departe și care a promis că va veni din ce în ce mai des la Vidra. Cuvintele incluse în cel din urmă discurs al academicianului Cotea, “niciodată să nu plîng că s-a terminat, ci să mă bucur că s-a petrecut” reflectă spiritul optimist al acestuia, care nu avea cum să nu lase o amintire de neșters vidrenilor. Dansurile moderne și muzica populară s-au succedat în cadrul manifestării, protagoniști ai momentelor artistice fiind elevii coordonați de directorul Marius Pintea, în timp ce oaspeții s-au delectat și cu melodiile corului parohiei Irești.

A transmis Ciprian FÂNARU  

  • Cine a fost Valeriu D. Cotea

Valeriu Cotea (n. 11 mai 1926 – d. 21 aprilie 2016, Iași)  s-a născut în satul Căliman, din comuna Vidra, în familia cu şapte copii a lui Dumitrache și a Ancuței Cotea. Socotit drept cel mai mare specialist în viticultura din România, academicianul a contribuit mult la dezvoltarea „știinţei vinului”. Este autorul unei opere vaste, care conține peste 300 de titluri, activitatea prolifică propulsându-l în Organizația Internațională a Viei și Vinului, cel mai înalt for în domeniu. Formator de specialiști și de oameni pentru societate, memorialist, biograf, Valeriu Cotea a fost totodată un orator care captiva fiecare audiență.

  • Scoala veche din Vidra poarta numele academicianului Valeriu D. Cotea
    Scoala veche din Vidra poarta numele academicianului Valeriu D. Cotea

    Școala de la Poarta Vrancei

Școala din Vidra a fost construită în 1850, la îndemnul unor învățători și din dorința gospodarilor din zona de munte de pe Valea Putnei, Zabalei și Narujei care voiau să-și dea copiii la școală. Unitatea scolară a fost utilizată, după razboiul din 1916 – 1918, ca spital de campanie și în alte scopuri, precum ca internat, cinematograf și cantină. Potrivit datelor de pe site-ul Direcției pentru Cultură Vrancea, primul  dascal al școlii a fost Aurel Cota, cunoscut pentru participarea lui activă la revoluția pasoptistă din Muntenia. În ultimii ani s-au făcut eforturi uriașe pentru ca școala să nu fie demolată, fiind reabilitată în urma unei campanii derulate de Asociaţia “Simion Mehedinţi”.

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu