Cu ajutorul colecționarului Sorin Tudose de la FocșaniulVechi.ro vă propunem o călătorie vizuală în Școala Primară nr. 1 de Băieți “Ștefan G. Longinescu” care se afla pe locul unde se află acum hotelul Vrancea
În anii 1930 existau, potrivit Călăuzei Orașului Focșani, patru școli primare de băieți, patru școli primare de fete, o școală complementară de fete, patru grădini de copii. Acestora se mai adaugă o școală primară ce funcționa pe lângă un Orfelinat, respectiv o școală și o grădină de copii, cum se spunea în epocă. Dintre toate, doar Școala nr. 2 de Băieți a supraviețuit timpului, iar acum funcționează ca anexă a Liceului Cuza. De asemenea, din toate unitățile de învățământ primar focșănean o școală de băieți pare că nu acceptă sentința demolatorilor ei și încearcă să revină în atenția focșănenilor. Este vorba de Școala Primară nr. 1 de Băieți “Ștefan G. Longinescu” situată cândva pe locul unde astăzi funcționează Hotel Vrancea de pe bulevardul Dimitrie Cantemir.
Spre deosebire de toate celelalte școli, cu Școala nr. 1 există nu una, nu două, nu trei, ci peste 20 de fotografii în care au fost imortalizate serii de elevi, profesori, săli de curs, mobilier, dar și o deosebită expoziție ținută în 1929 în localul școlii. Trei loturi de fotografii au intrat în baza de date FocșaniulVechi.ro în decurs de zece zile. Primul lot, ajuns cine știe cum în Brașov (de unde au fost achiziționate o parte din poze), îl are în prim plan pe institutorul Vasile Corneliu alături de elevii săi. Al doilea lot ne-a fost pus la dispoziție de conducerea Colegiului Unirea și cuprinde o serie de mărturii vizuale cu același Corneliu, dar și cu directorul școlii, profesor Ion Anghel. Ultimul lot, procurat tot din Brașov, îi are ca figuri centrale tot pe cei doi, fotografiați în fața școlii, dar și în cancelarie.
În aprilie 1929 a avut loc adunarea generală a Asociației Învățătorilor Putneni, ocazie cu care a avut loc o expoziție de lucrări manuale executate de elevii școlilor din județ. Expoziția s-a ținut la Școala nr. 1, Anghel fiind totodată și secretarul Asociației. E de prisos să mai spunem că fotograful oficial a fost Franz Koroschetz. Așadar, în intervalul 5-8 aprilie, particpanții au putut admira ii, împletituri de nuiele, mici obiecte din lemn, fiecare școală având propriul stand expozițional. Același Anghel, câțiva ani mai târziu, a mai comandat o serie de fotografii pentru a lăsa posterității o imagine cât mai precisă a școlii interbelice.
Potrivit unor date statistice imobilul avea nu mai puțin de 20 de camere, din care patru săli erau destinate fiecărei clase în parte și anume – clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a. Sub conducerea lui Anghel au fost imortalizate aceste patru săli, atât din față, cât și spate. La rândul lui, Vasile Corneliu are mai multe fotografii cu el în clasă și cu diferite serii. În mod curios, în niciun lot din cele trei nu există o fotografie cu clădirea școlii, în care aceasta să se vadă integral. Pe de altă parte, interioarele sunt cu mult mai rare decât exterioarele și ne permit să intrăm în intimitatea unei lumi dispărute. În cazul de față, merită pomeniți Corneliu și, mai ales, Anghel, doi profesori de altădată care au salvat memoria Școlii Primare Nr. 1 de Băieți.
*primele 7 fotografii sunt din arhiva Colegiului Unirea Focșani, ultimele două din colecția Sorin Tudose. Toate parte a proiectului focșaniulvechi.ro.
Sorin Tudose, simplu focșănean
Foto1: Profesorul Ion Anghel în mijlocul copiilor – 1935
Foto2 Clasa a patra față
Foto3 Clasa a patra spate
Foto4 Expoziție de lucrări manuale – 1929
Foto5 Expoziție de lucrări manuale – 1929
Foto7 Vechiul pupitru pentru elevi/cel nou adus în 1934
Foto8 Vasile Corneliu întimpul unei ore
Foto9 Cadre didactice în fața clasei
Așa arătau membrii Comitetului Școlar din 1932-1935