Cultura, cea mai importantă masă a zilei. Ce ziceți de niște … “Film pe pâine”

Festivalul “Film pe pâine” este un eveniment cultural pentru tineri și nu numai organizat de o echipă inimoasă de adolescenți vrânceni ce va avea loc la Focșani în perioada 14-16 Iunie 2019

Cultura reprezintă un domeniu de activitate important pentru societate, cât și un factor important în cadrul dezvoltării oricărei regiuni. Din punct de vedere sociologic, aceasta se definește ca un asamblu al modelelor de gândire, atitudine și acțiune ce caracterizează o populație. Cultura este vitală în procesul de incluziune socială întrucât prezintă tipurile de artă, valorile, originile și învățăturile pe care le descoperim încă din copilărie. Se poate spune că este o condiție indispensabilă de viață, precum și fundamentul unei dezvoltări personale de succes.

Arta reprezintă cel mai cunoscut rezultat al culturii, indiferent de forma sub care se promovează, artă muzicală, arte vizuale, arte teatrale, etc. Cinematografia este arta de a înregistra fotografic unele scene pe un film special și de a le reproduce prin proiectare luminoasă pe un ecran.

Societatea încurajează din ce în ce mai mult creativitatea, astfel că această artă nu oferă doar posibilitatea de a ieși din monotonia de zi cu zi, ci reprezintă și un canal de transmitere a informațiilor către privitori, prin intermediul imaginilor proiectate și al tehnicilor de realizare a unui film. Personajul Maximus din filmul “Gladiatorul” mentionează că: ,,Ce facem în viaţă, rămâne în eternitate.”, astfel că procesul de evoluție al ființei umane trebuie realizat pe toate domeniile.

În ultimii ani, tinerii focșăneni sunt tot mai încântați de “imaginile mișcătoare”, filmul devenind pentru ei un hobby sau o metodă de relaxare după o zi obositoare. Aceștia promovează din ce în ce mai mult filmele văzute, fac schimb de păreri și participă ca voluntari sau spectatori la diverse festivaluri de film. Indiferent de naționalitatea pe care o au filmele, aceste capodopere ale ecranului devin din ce în ce mai cunoscute.

Meniul serii: Film pe pâine

Dacă ești fan al filmelor românești, atunci avem un festival fain pe care sigur nu ai vrea să îl ratezi. Festivalul “Film pe pâine” este un eveniment cultural pentru tineri și nu numai organizat de o echipă inimoasă de adolescenți vrânceni ce va avea loc în perioada 14-16 Iunie 2019, în județul Vrancea. Numele metaforic al festivalului subliniază doza de cultură pe care ar trebui să ne-o admnistrăm zilnic, având ca obiectiv promovarea acestei arte în comunitatea vrânceană. Vrem să arătăm publicului vrâncean că industria cinematografică românească produce rezultate de calitate și are potențial cinematografic, chiar și cu un buget restrâns. Astfel se evidențiază ideeea că “Arta nu are nevoie de bani, pentru a fi produsă”.

Cine suntem și cine ne susține?

Echipa care pune pe picioare acest proiect cultural este formată din trei adolescente pline de idei: Ioana Moldoveanu (manager de proiect), Paula Cristina Petrei (asistent manager) și Ana Maria Tofan (manager de voluntari). Echipa proiectului este sprijinită de Asociația  Organizația Civică Vrancea, organizație nonguvernamentală reprezentată de doamna Camelia Rodica Hondru, ce promovează, sprijină și realizează  proiecte sociale ce susțin cetățenii defavorizați, supuși riscului de excluziune.

Festivalul va avea loc la restaurantul Cody-Longe&Ristro din Focșani, proiecțiile fiind urmate de discuții și schimb de păreri chiar în prezența reprezentanților acestora. În cadrul Festivalului “Film pe pâine” se vor regăsi: concurs de scurtmetraje și proiecții sub formă de marathon ce ar dura de la ora 21 la ora 5 dimineața.

Alături de Asociația  Organizația Civică Vrancea, printe “susținători” îi avem pe cei de la SUPER, Biblioteca Judeețeană “Duliu Zamfirescu”, cei de la One World Romania, Tedy Necula (regizorul filmului “Ne coborâm la prima”), Ateneul Popular ”Maior Gheorghe Pastia”, Consiliul Județean al Elevilor, Cody Lounge&Risto, Foto Răduc, Branko, Avon, Reina Bijou SRL, iar lista este încă deschisă. Partener media al proiectului este Clubul de Jurnalism Tineret în (re)acțiune, prin blogul cultural și de atitudine civică VranceaAltfel.ro. Filmele care vor fi proiectate reprezintă ajutorul oferit în urma parteneriatelor cu One World Romania, festivalul Super, UNATC, precum și a celor înscriși pe “Felia de film” pentru concursul de scurtmetraje, dar și primite de regizori.

Proiecțiile vor cuprinde toate genurile de filme cunoscute sau nu de către cei ce vor veni, astfel că dorim să mulțumim pe toată lumea și să le oferim o cantitate de informații prin pasiunea pentru această artă, respectiv  voluntariat.

De ce să participi?

Pentru principalele motive, precum: promovarea județului la nivel național, pentru reunirea lucrurilor care definesc Vrancea( tineri implicați, timp petrecut în scop educativ și cultural, inovație și creativitate),  contribuirea ta la realizarea unui festival anual, cât și la realizarea acestuia prin intermediul unei echipe faine de tineri ce doresc să ajute la dezvoltarea publicului larg.

Susținerea și posibilele colaborări pot fi transmise prin intermediul adresei de email festivalfilmpepaine@gmail.com

Dacă vrei să te bucuri de câteva zile culturale, de vibe-uri faine, să cunoști oameni noi și poate chiar să descoperi o nouă pasiune, atunci notează data în calendar și hai să iei și tu o bucată din cultura cinematografică românească!

Alexandru Ciubotaru – Clubul de jurnalism “Tineret în re-acțiune”

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu