”În administrație, avem nevoie de oameni onești, gospodari și serioși, NU DE LIDERI POLITICI CU UN TRECUT DUBIOS”. Hai, recunoașteți, sună bine, e un slogan electoral penetrant și cu un mesaj care ar prinde la alegătorii vrânceni, sătui de sărăcia adusă de administrația PSD. Da, vrâncenilor le-ar prinde bine niște lideri politici, fără un trecut dubios, exact așa cum a promis Cătălin Toma, președintele PNL Vrancea.
Doar că e puțin mai dificil când vine vorba de liderii politici propuși de propriul partid, al căror trecut de infractori nu mai contează: consilierul județean Pleșa, infractoare condamnată penal, cu executare, consilierul local Filimon, infractor, cu o condamnare cu suspendare.
Am întrebat pe câțiva din politicienii peneliști ce părere au despre asocierea lor cu doi condamnați penal. Domnul Liviu Bostan mi-a spus că ”mă simt oarecum înșelat de persoanele care și-au ascuns trecutul. Este o situație regretabilă, care trebuie lămurită în interiorul organizației. Inutil să vă spun că eu,personal, nu m-aș fi găsit niciodată într-o asemenea situație. Pentru că, pur și simplu, nu aș fi lăsat lucrurile să ajungă până atât de departe.”. Domnul Cristi Irimia e de o părere similară, susținând că cei doi trebuie să își dea demisia sau să fie excluși, opinie împărtășită și de domnul Cristian Bălosu. Într-un limbaj plin de clișee, domnul Epure suține că în timpul campaniei electorale informațiile despre cei doi infractori au fost tratate de conducerea partidului doar ca niște simple zvonuri, fără a li se cere celor doi mai multe informații, care să lămurească situația. Domnul Epure, susținut și de domnul Toma, militează ” în continuare pentru o altfel de politică, cu principii sănătoase, corectitudine și mai ales oameni politici ce pun interesul comun mai presus de cel propriu!”. L-am întrebat, mai departe, cum pot doi oameni care au fost condamnați penal, care au fost dovediți ca hoți și înșelători, să lucreze pentru binele Vrancei, dar nu am mai primit nici un răspuns.
Am adresat aceeași întrebare și celui care conduce PNL Vrancea, domnului Toma, precum și celui care a fost primar al Focșaniului pentru jumătate de oră, domnul Ștefan; vor fi fost oamenii ocupați, vor fi avut alte reforme de aplicat, și poate de aceasta nu mi-a răspuns nici unul.
Așadar, avem doi infractori, cum procedăm cu ei? Ei, răspunsul putea să vină în urma ședinței Comitetului Județean al PNL din 8 iulie 2016. Și a venit: candidatul la primărie, câștigătorul de juma de oră și pierzătorul definitv, domnul Ștefan a fost numit președinte peste filiala Focșani, pentru a-i fi răsplătită valoarea, performanța și contribuția la pierderea șansei istorice de a detrona PSD, nicidecum pentru a-i asigura o candidatură la parlamentarele din toamnă. Nici un cuvânt, nici o urmă de decizie privitoare la infractori.
Cu ce rămânem? Cu un președinte al PNL Vrancea mincinos (cum rămâne cu ”fără lideri politici fără trecut dubios”?) și slab, fără voință reală de schimbare, dar cu teama de a nu fi schimbat el însuși, înconjurat de un grup de amici cu ajutorul cărora îndepărtează pe cei care îndrăznesc să ceară reformarea organizației, parteneri cu prietenii din PSD, un grup de presiune care a reușit să transforme partidul care se voia vector al schimbării în Cuibul de Infractori de pe Independenței.
PNL Vrancea de acum nu poate reprezenta alternativa la PSD, pentru că nu e altceva decât cealaltă parte, neschimbată, a USL. Cei care au declarat că nu se simt confortabil să lucreze alături de infractori trebuie să deomnstreze publicului că își respectă promisiunile și, mai ales, că sunt demni de respectul care le-a fost arătat de alegători. Domnilor, e vremea să vă auzim, e vremea să vă vedem! E vremea să ne scăpați de borfași!