Un oraș fără parcuri

Imagini din parcul Nicolae Balcescu din Focsani
Imagini din parcul Nicolae Balcescu din Focsani

Este un lucru comun că Focșaniul nostru stă prost de tot la capitolul spații verzi. Edilii noștri, în larga lor viziune pigmeică, au cam retrocedat tot în funcție de interesele imobiliare ale amicilor politici. Unde n-au reușit ei, a intervenit prompt și a soluționat justiția locală, mai mereu în indiferența opiniei publice. Orice colțișor mai liber și-a aflat peste noapte un stăpân gata să mai ridice câte o clădire utilitaro-inestetică, de uz personal, cu profit și “paraîndărăt” imediat.

Mai sunt câteva locuri cu verdeață care poartă impropriu numele de parc căci într-un minut sunt parcurse la pas de plimbare, dar nu e momentul să le mai reamintim aici. De parcuri în adevăratul înțeles al cuvântului vorba lui Caragiale: sunt sublime dar lipsesc cu desăvârșire.

Grădina publică din Centru ar fi putut suplini această lipsă, cum în acestă idee și trebuință a fost concepută, dar proiectul de reabilitare a Pieții Unirii a demolat orice gând de spațiu public verde, recreativ. Tronează sfidător în schimb o parcare grosolană, niște cuburi maro din termopan, terase de bar fără gust și ceva din cel mai kitsch mozaic ce ar sugera canale de apă curgătoare. Improvizații pentru tocarea banilor europeni și cu dedicație pentru clienți politici. Costă că e în centru, nu?DSC07742

Ce facem cu Parcul Nicolae Bălcescu?

Am aflat recent că bugetul nu are bani pentru Parcul Bălcescu. Chiar așa, pe cine să intereseze? Al cui mai e și parcul ăsta? La ce să folosească? Cum dai să intri îți sare în ochi pe stânga starea deplorabilă a așezămintelor armenești, parte din istoria uitată a orașului Focșani.

Parc 07802În rest, despuiat de îmbrăcămintea verde parcul are înfățișare tristă, cenușie, de delăsare. Bănci grosiere cu staturi groase de vopsea ieftină, alei ciuruite de denivelări și gropi, gunoaie la tot pasul, o șandrama lungă și ridicolă pentru șahiști, care aduce mai degrabă a refugiu de vreme rea, un fost cinematograf de vară lăsat să se degradeze și să se descompună sub ochii noștri, garduri cenușii din prefabricate de beton sau de plasă completată cu sârmă ghimpată șamd.  Toate rămase de pe vremea comunismului. Poate că ar fi mai corect să ne asumăm titlul onorific de oraș fără parcuri. Poate că am atrage turiști interesați să vadă un muncipiu cu o așa performanță. Și cu un bloc “NATO” bine asezonat succesul ar fi garantat. Marcă originală, ce mai?

DSC07808 Parc 718 Parc 07716
Parc 07731 Parc 07756 Parc 07758 Parc 07764 Parc 07765 Parc 07773 Parc 07783 Parc 07788 Parc 07794
Parc 07806
Parc07732 Parc07734Parc07744
Parc07767 Parc07784 Parc07785 Parc07795

Parc 07724

S-ar putea iți placă și:
Tags: , ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu