Tinerii din Focșani vă invită la Teatru. Verde la Teatru

Afisul evenimentuluiTinerii din orașul nostru își dau mână cu mână pentru a organiza un eveniment cultural pentru care merită aplauze: Verde la Teatru. Intrebarea noastră – retorică, desigur – este de ce tinerii nu sunt invitați să-și organizeze proiectul chiar în minunata clădire a Teatrului din Focșani!

Iată comunicatul pe care ni l-au trimis:

Festivalul Verde la Teatru – Comunicat de presa

Echipa Verde la Teatru invită tinerii focșăneni intr-o lume in care voia buna se intalneste cu fresca de sentimente zugravita de actorii prezenti pe scena Ateneului Popular “Maior Gh. Pastia”. În perioada 22-25 august, echipa verde dorește să imbunatateasca  proiectul cu aer juvenil – Festivalul ” Verde la Teatru – Editia a II-a”, sprijiniți de Asociația “Atelierul de Cultură”,  pentru publicul focșănean dornic de taine inovative.  Acesta  este un festival realizat de liceeni pentru toti tinerii  din comunitate si prin care se dorește promovarea artei teatrale sub toate formele ei.

Consideram o necesitate a consolidarii spectacolelor de teatru in randul tinerilor, pentru ca acestia uita ceea ce inseamna frumosul, efemerul simbolizat de puritatea actorilor ce  transmit sentimente inaltatoare publicului.

Echipa este formata din elevi, de la 5 licee diferite din Focsani, care au invatat ce inseamna eternitatea prin spectacol si au dorinta de a arata tinerilor, viziunea lor asupra acestuia. Arta reprezinta, pentru ei, un instrument prin care se pot dezvolta personal si considera ca aceasta ar putea arata mai multe perspective oamenilor care se apropie, incercand sa desluseasca misterele teatrului.

Acest festival este realizat exclusiv de elevi, pornind de la o simpla idee si ajungand la cele 4 zile de festival, avand peste 1500 de spectatori, la cele 4 piese. In perioada 9-12 septembrie 2015, cand a avut loc prima editie a festivalului, am avut ateliere cu traineri din Focsani si peste 60 de tineri au acceptat provocarea de a participa si de a primi energia festivalului Verde.

Sub semnul festivalului Verde, am reusit, de ziua Mondiala a Teatrului, 25 martie,  sa adunam in incinta Ateneului, peste 400 de tineri curiosi de acest maraton al teatrului. Noaptea Verde a Teatrului a fost un proiect de succes, aducand in Focsani un concept nou si impresionand tinerii dornici de aceasta arta. In cadrul maratonului de teatru, 25 martie, pe timpul pauzelor dintre spectacole, tinerii au participat la ateliere de teatru pentru a se distra, dar totodata pentru a invata din nonformal. Impreuna cu trainerii, acestia au avut parte de momente inedite, pline de energie si culoare.

Remarcandu-ne anul acesta prin 2 proiecte de amploare, dorim imbunatatirea festivalului, deoarece suntem siguri ca putem urca inca o treapta pentru dezvoltarea laturei culturale a orasului.

Anul acesta aducem mai multe spectacole dar si traineri renumiti, pentru a raspandi sentimentul feeric de bucurie si de efemeritate a frumosului, privind din mai multe perspective cultura. Din dorinta de a diversifica atelierele, de anul acesta aducem cate unul din cat mai multe laturi, precum cel de teatru, dans contemporan, scriere si fotografie. Pe langa acesti traineri, aducem in oras spectacole de licenta sau master scoase de sub aripa UNATC-ului, dar si teatre independente. In aceasta perioada, avem si proiectie de film in parteneriat cu asociatia One World Romania la Scoala. Festivalul se va incheia cu o seara minunata, plina de energie, cu muzica si poezie.

Acest proiect are rolul de a încuraja tinerii să meargă cât mai des la teatru, deoarece  consideram ca este foarte important  sa te descoperi  intr-un mediu verosimil,  in care sufletul omului poate sa se contempleze și  sa-si  îmbogățeasca  imaginația. In acelasi timp,   dorim să promovăm arta teatrala și să deschidem apetitul tinerilor pentru aceasta, sustinand  ideea de a renunta, pentru cateva zile,  la cluburi sau PUB-uri, în schimbul culturii. Dorim ca sala Ateneului Popular să fie acaparată de tineri curioși, dornici de a descoperi  și de a se dezvolta armonios in cadrul proiectului. Acesta inglobeaza toate calitatiile pe care un festival ar trebui sa le detina: de la spectacole cu actori, la cele cu liceeni talentati; de la ateliere creative, la surprinderea publicului prin construirea detaliata a programului diversificat si conceptelor noi aduse in oras.

Teatrul reprezintă, în viziunea noastră, o portiță către un univers în care avem libertatea de a ne arata adevăratul caracter si, totodata, ne scoate din zona noastra de confort, construind personaje verosimile. Aceasta arta oferă si libertatea de exprimare de care un tânăr are nevoie. De aceea dorim sa construim a doua ediție a festivalului de teatru, intr-o maniera pliata pe nevoile tinerilor. In timpul acestuia, dorim si promovarea atelierelor de teatru pe care le vor susține actori renumiți. Prin acestea, tinerii vor invata cate putin din tainele personajelor si, in același timp, vor descoperi lucruri noi, pe care nici ei nu credeau ca le stăpânesc.

Scopul proiectului:               

            In primul rând, prin realizarea acestui festival, dorim promovarea artei teatrale, deoarece tineretul, in ziua de astazi, nu valorifica timpul constructiv si nu mai sunt interesati de lucrurile frumoase care se petrec in jur. Vrem sa reamintim adolescentilor de toate aceste aspecte, atrăgându-i pentru cateva zile, la spectacole intrigante, făcându-i sa conștientizeze importanta artei in viata tânărului. Consideram ca acestia sunt mult prea entuziasmați cand vine vorba de ieșitul cu prietenii in pub-uri, dar aceeași bucurie feerica nu se regăsește cand vine timpul de iesit la un spectacol.  De aceea trebuie schimbat ceva in comunitatea noastra, prin îmbogățirea si fructificarea artelor prin cat mai multe modalitati.

In al doilea rand, exista in oras elevi care isi doresc sa isi exprime sentimentele si toate gândurile pe care le au, jucand pe scena Ateneului si transmintand publicului, de fapt, trăirile personajului.  Acest festival are rolul si de a incuraja tinerele talente sa se faca auzite si sa le ajute sa isi imbogateasca sufletul cu momente inedite. De aceea, dorim sa implementam acest proiect, pentru a ajuta la indeplinirea visurilor tinerilor iubitori de scena.

Campania de promovare:

            In urma succesului din toamna anului trecut, incercam sa urcam o treapta in ceea ce priveste organizarea festivalului. Pe langa cautarea sponsorilor si a spectacolelor, campania de promovare este foarte importanta. Anul acesta Festivalul Verde la Teatru este un festival #desprenoi – despre noi, despre ei, despre tineri in general si despre cum ei fac lucruri faine pentru comunitate, fie prin voluntariat, fie prin alte moduri. Este un festival despre energia si veselia pe care o transmit tinerii, despre talentul lor, despre povestile lor, despre cum ne rupem din timpul nostru pentru a aduce lucruri faine in comunitate. Este despre cum o facem cu placere si nu cerem nimic la schimb decat aplauze. Este #desprenoi pentru a fi bagati in seama si pentru a arata ca si noi putem face ceva de calitate.

 

Iată programul celor patru zile de teatru

 • Luni – 22.08 11:00 – Atelier de fotografie

  11:00 – Atelier de teatru – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  17:30 – Deschiderea Oficială – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  18:00 – Spectacol de teatru – Avioane de Hârtie – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  20:00 – Spectacol de teatru – Nenumitul Edi Cîrlan – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  Marți – 23.08

  11:00 – Atelier de fotografie

  11:00 – Atelier de teatru – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  18:00 – Spectacol de teatru – Caii la fereastră – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  20:00 – Spectacol de teatru – LUNGS – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  Miercuri – 24.08

  11:00 – Atelier de fotografie

  11:00 – Atelier de dans contemporan – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  18:00 – Spectacol de teatru dans – 365 de OI – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  20:00 – Proiecție film – Toto și surorile lui – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  Joi – 25.08

  11:00 – Atelier de fotografie

  11:00 – Atelier de dans contemporan – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  17:00 – Sesiune interactivă – #desprenoi – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  19:30 – Spectacol de teatru – Omul pernă – Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

  21:00 – Muzica și poezie – Corso

 

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu